Фізична і математична модель процесу випікання тістових заготовок в хлібопекарських печах - Ковальов, Олександр Володимирович; Шутюк, Віталій Володимирович; Карвацький, Антон Янович (My University, 2018)
Дана стаття фокусується на фізичних та математичних моделях процесу випікання тісточних шматків в одиницях пічі, як на прикладі промислової печі K-BOM. Розроблено математичну модель процесу випікання хліба в газових протоках камери випікання, в якій врахована теплопередача випромінювання та конвекції, перенесення маси разом із наповненням пари вологою, що забезпечує демпінг тіста та турбулентність багатофазного потоку. Зв'язок багатофазного потоку формулюється на основі даних системи рівнянь Ейлера, усереднена за Рейнольдсом. Дана модель дозволяє враховувати технологічні режими та конструктивні особливості сучасних конвеєрних агрегатів, а також проводити обґрунтовані дослідження ефективності спільного теплообміну в них, що забезпечує високу якість кінцевого продукту з достатньою точністю та деталізацією. The given article focuses on the physical and mathematical models of the baking process of dough pieces in oven units as exemplified by the industrial oven K-BOM. The mathematical model of bread baking process in the gas ducts of a baking chamber was developed, which takes into account radiation and convection heat transfer, mass transfer along with moisture vapour infusion ensuring dough pieces dampening and multiphase flow turbulence. The relation of the multiphase flow is formulated on the basis of the data of the Eulerian equation system averaged according to Reynolds. The given model allows taking into account technological modes and construction features of the modern conveyor oven units as well as conducting grounded performance research of the joint heat exchange in them resulting in the high quality of the end product with sufficient precision and detail.
Keywords: моделювання; випікання; тепломасоперенесення; тістова заготовка; modelling; baking; heat and mass transfer; dough piece; кафедра технології консервування; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв