Актуалізація архаїчних вільновіршових форм у поезії ХХ століття - Науменко, Наталія Валентинівна (My University, 2017)
У статті проаналізовано особливості версифікації у пам’ятці давньослов’янської літератури «Слово о полку Ігоревім» на основі її переспівів та автентичних писемних творів ХХ століття. Показано, що інтерес до вільного віршування, який виник наприкінці ХІХ ст., значною мірою зумовив актуалізацію стародавніх віршових форм і надання нового змісту традиційним образам, якими показано історичну подію та її відлуння у мирному часі. The article gives an analysis of versification specificity in The Song of Igor’s Campaign – the masterpiece of ancient Slavic literature, based on its interpretations and authentic written long poems of the 20th century. There is shown that the interest to free verse appeared at the end of the 19th century has significantly conditioned the actualization of the ancient verse forms and the new meaning for traditional images to show the historical event and its echoes in peaceful times.
Keywords: кафедра гуманітарних дисциплін; поезія; Слово о полку Ігоревім; сучасна українська та російська література; метричний вірш; вільний вірш; образ; стиль; poetry; The Song of Igor's Campaign; contemporary Ukrainian and Russian literature; metric verse; free verse; image; style