Інформаційна технологія для моделювання та управління екосистемою ІТ-проєкта - Скригун, Владислав Олександрович; Сєдих, Ольга Леонідівна; Грибков, Сергій Віталійович (My University, 2024)
Метою дослідження є створення нової інформаційної технології для моде лювання та управління екосистемою ІТ-проєкта для підприємств харчової галузі, що забезпечить швидкість і гнучкість розробки інформаційної системи, легку інтеграцію та супровід. Така технологія поєднає розробників і замовників у єди ний симбіоз за рахунок метаданих, що опишуть не тільки сутності та функції системи, а також кінцевих користувачів. Запропонована інформаційна техно логія поєднує елементи моделювання, контроль розвитку управління та супровід інформаційних систем для харчової галузі. Моделювання елементів системи направлено не тільки на створення самої інформаційної системи, а також на моделювання взаємозв’язків між замовниками та виконавцями, що дасть змогу планувати процес виконання, контролювати процес розробки, дотримуватися термінів виконання, виявляти та документувати виявлені недоліки, а в подаль шому їх усувати. Такий підхід особливо корисний для менеджерів проєктів, оскільки дає змогу отримувати вичерпну інформацію про кожен етап розробки і приймати більш обґрунтовані рішення. Крім того, залучення замовників на ранніх етапах процесу моделювання надає можливість документувати всі їхні вимоги, що забезпечує створення більш точного та відповідного кінцевого продукту, а залучення кінцевих користувачів на етапах розробки і тестування дає змогу отримувати цінні відгуки та коригувати проєкт відповідно до реальних потреб і очікувань користувачів. Такий підхід до моделювання забезпечує більш високий рівень відповідності кінцевого продукту потребам замовників і користувачів, а також підвищує ефективність управління проєктами за рахунок детального опрацювання кожного етапу розробки. Розвиток та використання такої тех нології забезпечить скорочення часу на створення ІТ-продукту та врахує особ ливості впровадження та інтеграції проєкту в цілому. Впровадження запропоно ваної технології гарантує підвищення якості створення та впровадження си стем для підприємств харчової галузі, адже буде враховувати специфіку та інтеграцію інформаційних систем з автоматизованими системами управління технологічними процесами харчових виробництв

The aim of the research was to create a new information technology for modeling and managing an IT project ecosystem for food industry enterprises, which will ensure the speed and flexibility of the information system development, its easy inte gration, and maintenance. Such technology will unite developers and customers into a single symbiosis through metadata that will describe not only the essence and functions of the system but also its final users. The proposed information technology combines elements of modeling, management development control, and maintenance of information systems for the food industry. The modeling of system elements was aimed not only at creating the information system itself but also at modeling the relationships between customers and performers, allowing for planning the execution process, controlling the development process, adhering to deadlines, identifying and documenting the detected drawbacks, and their subsequent elimination. This approach is especially useful for project managers, as it allows to get comprehensive information about each development stage and make more reasonable decisions. In addition, the involvement of customers at the early stages of the modeling process enables documenting all their requirements, which allows creating a more accurate and appropriate final product, while the involvement of final users at the stages of development and testing makes it possible to obtain valuable feedback and adjust the project according to the real needs and expectations of users. This modeling approach ensures a higher level of compliance of the final product with the needs of customers and users, as well as increases the project management efficiency due to the detailed processing of each stage of development. The development and use of such technology will reduce the time needed for creating an IT-product and take into account the peculiarities of the implementation and integration of the project as a whole. The implementation of the proposed technology guarantees an improvement in the quality of the creation and implementation of systems for food industry enterprises since it will take into account the specifics and integration of information systems with automated systems for managing food production technological processes
Keywords: інформаційна технологія; ІТ-проєкт; екосистема ІТ-проєкта; кафедра інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки; іnformation technology; IT-project; IT-project ecosystem