Глєбов, Андрій Борисович2013-07-122013-07-122006Глєбов, А. Б. Розроблення методів контролю бурякоцукрового виробництва за вмістом токсичних елементів в сировині, напівпродуктах та продукції : автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.05 / Глєбов Андрій Борисович ; Національний університет харчових технологій. – Київ, 2006. – 20 с.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/9107В результаті роботи розроблені методики виконання вимірювань масових часток токсичних елементів у цукрових буряках, жомі та мелясі, засновані на методі атомно-абсорбційної спектрофотометрії. Оцінено рівень забрудненності сировинних зон цукрових заводів Київської області токсичними елементами за даними біогеохімічного моніторингу. Досліджено зміну вмісту токсичних елементів в цукрових буряках в період вегетації. Встановлено, що токсичні елементи накопичуються в осаді соку 1-ї сатурації в надлишкових кількостях і його використання в якості кормової добавки або при виготовленні білково-вітамінних концентратів можливе тільки при ретельному розраховуванні дозування. Розроблено спосіб зовнішнього контролю точності результатів вимірювань показників безпеки цукру методом міжлабораторних порівнянь, впровадження якого в практику вітчизняних лабораторій виявилось дуже ефективним. As a result of this work the techniques of toxic elements determination methods in a sugar-beet, beet pulp and molasses, based on a method of atomic-absorption spectrophotometry were developed. The ecological situation is analysed and the evaluation of a level of contamination of raw materials zones of sugar plants of the Kiev area by toxic elements is given. It is determined that the ecological situation on researched territory allows to cultivate toxically safe sugar-beet. It is determined that toxic elements are accumulated in a residue in redundant quantities and its use as the fodder component possible only after carefully calculating dosage. It was developed the method of the external control of measurement results accuracy of sugar safety parameters by a method of interlaboratory comparisons of measurement results. The introduction of this method in measuring laboratories practice of Ukraine has appeared very effective.otherбіомоніторингцукрове виробництвосировинапобічна продукціятоксичні елементиверстат цукрового виробництваатомно-абсорбційна спектрофотометріяпохибкавимірювальні лабораторіїbiomonitoringsugar productionraw materialby-productiontoxic elementsscheme of sugar productionatomic-absorption spectrophotometryerrormeasuring laboratoriesРозроблення методів контролю бурякоцукрового виробництва за вмістом токсичних елементів в сировині, напівпродуктах та продукції.Other