Електрометрія молочних продуктів - Ромоданова, Валентина Олександрівна; Смірнов, Вадим Семенович; Мазуренко, Олександр Григорович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна (My University, 1997)
Вивчено вплив на електропровідність молочних продуктів окремих компонентів — вологи (В), сухих речовин (Ср), в т.ч. жиру (Ж), сухого знежиреного молочного залишку (СЗМЗ), білка, лактози та фізико-хімічних характеристик – густини (ρ), титрованої кислотності (Ки) і рН, температури. Дослідження проводились на модельних сумішах із заданими за планом масовими частками компонентів в інтервалі температур від 5 до 95°С. Було одержано залежності електропровідності (æ) від В, Ср, Ж, СЗМЗ, ρ, Ки, рН, температури. Виявлено як окремі, так і взаємні тенденції впливу концентрацій складових компонентів на значення æ, Ки, рН. Наведено математичну модель об’єктів досліджень - сиру кисломолочного та кефіру, що дає змогу визначати вміст складових компонентів об’єкта, при наявності швидких і простих вимірювань, а саме — електропровідності, титрованої кислотності, а в деяких випадках — рН і густини. Виявлено,що один з визначальних факторів одержання точних результатів — температура досліджуваних зразків. Досі вплив цього фактора враховувався недостатньо.
Keywords: сир кисломолочний; кефір; електропровідність; волога; сухі речовини; жир; СЗМЗ; густина; кислотність; температура; математична модель; творог; электропроводность; влага; сухие вещества; жир; СОМО; плотность; кислотность; температура; математическая модель; cottage cheese; conductivity; moisture; dry matter; fat; density; temperature; mathematical model; кафедра електропостачання і енергоменеджменту; кафедра технології молока і молочних продуктів