Ромоданова, Валентина ОлександрівнаСмірнов, Вадим СеменовичМазуренко, Олександр ГригоровичКочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна2013-04-112013-04-111997Електрометрія молочних продуктів / В. О. Ромоданова, В. С. Смирнов, О. Г. Мазуренко, О. В. Кочубей // Харчова і переробна промисловість. – 1997. – № 8. - С. 24-25.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7440Вивчено вплив на електропровідність молочних продуктів окремих компонентів — вологи (В), сухих речовин (Ср), в т.ч. жиру (Ж), сухого знежиреного молочного залишку (СЗМЗ), білка, лактози та фізико-хімічних характеристик – густини (ρ), титрованої кислотності (Ки) і рН, температури. Дослідження проводились на модельних сумішах із заданими за планом масовими частками компонентів в інтервалі температур від 5 до 95°С. Було одержано залежності електропровідності (æ) від В, Ср, Ж, СЗМЗ, ρ, Ки, рН, температури. Виявлено як окремі, так і взаємні тенденції впливу концентрацій складових компонентів на значення æ, Ки, рН. Наведено математичну модель об’єктів досліджень - сиру кисломолочного та кефіру, що дає змогу визначати вміст складових компонентів об’єкта, при наявності швидких і простих вимірювань, а саме — електропровідності, титрованої кислотності, а в деяких випадках — рН і густини. Виявлено,що один з визначальних факторів одержання точних результатів — температура досліджуваних зразків. Досі вплив цього фактора враховувався недостатньо.otherсир кисломолочнийкефірелектропровідністьвологасухі речовинижирСЗМЗгустинакислотністьтемператураматематична модельтворогэлектропроводностьвлагасухие веществажирСОМОплотностькислотностьтемператураматематическая модельcottage cheeseconductivitymoisturedry matterfatdensitytemperaturemathematical modelкафедра електропостачання і енергоменеджментукафедра технології молока і молочних продуктівЕлектрометрія молочних продуктівArticle