Обґрунтування рецептурного складу та розроблення способу виробництва чіпсів на основі насіння льону з натуральними рослинними збагачувачами - Чемелєва, Юлія Михайлівна; Стеценко, Наталія Олександрівна (My University, 2021)
Були встановлені оптимальні значення масових часток збагачувачів у рецептурі лляних чіпсів – 6% амарантового борошна та 3% порошку кінзи. Аналіз результатів розрахунку біохімічного складу готового продукту та інтегрального скору нутрієнтів показав, що рекомендована норма споживання оздоровчих чіпсів на добу буде становити 50 г. За даних умов добові потреби жінок віком 18-25 років у певних харчових речовинах будуть забезпечені на такому рівні, %: білки – 14,9%, жири – 46,1%, вітамін В9 – 10,0%,вітамін В1 – 46,9%, вітамін РР – 13,0%, калій – 12,9%, кальцій – 12,7%, магній – 39,2%, фосфор – 26,3%, залізо – 28,9%, селен – 16,6%. Це свідчить про те, що лляні чіпси можна віднести до категорії функціональних харчових продуктів. Енергетична цінність чіпсів становить 366,8 ккал. The optimal values ​​of mass fractions of enrichments in the recipe of flax chips were established - 6% of amaranth flour and 3% of cilantro powder. Analysis of the results of calculating the biochemical composition of the finished product and the integrated rate of nutrients showed that the recommended consumption of health chips per day will be 50 g. - 14.9%, fats - 46.1%, vitamin B9 - 10.0%, vitamin B1 - 46.9%, vitamin PP - 13.0%, potassium - 12.9%, calcium - 12.7% , magnesium - 39.2%, phosphorus - 26.3%, iron - 28.9%, selenium - 16.6%. This suggests that flax chips can be classified as functional foods. The energy value of chips is 366.8 kcal.
Keywords: насіння льону; чіпси; рослинний збагачувач; рецептура; оздоровчий харчовий продукт; flax seeds; chips; vegetable fortifier; recipe; health food; кафедра технології оздоровчих продуктів