Інноваційне рішення у приготуванні пивного затору - Удодов, Сергій Олександрович; Чепелюк, Олександр Миколайович (My University, 2023)
На практиці при приготуванні затору доцільно використовувати, крім традиційних заторних апаратів, додаткове обладнання, яке дає можливість проводити не тільки змішування солодової крупки з гарячою водою, а й попереднє її затирання. Різновидом такого обладнання є механічний гомогенізатор подрібненого солоду. Встановлення та використання гомогенізатора передбачає змішування солодової крупки з гарячою водою та попереднє затирання через предзаторний насос, за допомогою якого заторна маса подається на остаточне затирання в заторний апарат. Така схема є дуже ефективною, оскільки дозволяє отримати найбільший вихід екстракту на заторному апараті та досягти максимального розчинення сахарози, декстринів, неорганічних речовин, білків крохмалю, клітковини, частини високомолекулярного білка й інших з'єднань. При цьому отримуємо необхідну кількість екстракту, а отже маємо економію дорогоцінної сировини – пивоварного солоду. Застосування механічного гомогенізатора на сучасних традиційних варильних агрегатах у пивоварінні дозволяє отримати найбільший вихід екстракту при приготуванні пивного затору, а також значно підвищити якість кінцевого продукту – пива.

In practice, when preparing a beer mash, it is advisable to use, in addition to traditional mash machines, additional equipment that allows not only mixing ground grains malted barley with hot water but also pre-mashing it. A type of such equipment is a mechanical homogenizer of milled malt. The installation and use of the homogenizer involves mixing ground grains of malted barley with hot water and pre-mashing through a pre-mash pump, which feeds the mash mass for final mashing into the mash tun. This scheme is very effective, as it allows the highest extract yield in the mash tun and achieves maximum dissolution of sucrose, dextrins, inorganic substances, starch proteins, fiber, part of high molecular weight protein, and other compounds. This process produces the required amount of extract, which means that we save precious raw materials - brewing malt. The use of a mechanical homogenizer in modern conventional brewing units in brewing allows for obtaining the highest extract yield in the preparation of beer mash, as well as to significantly improve the quality of the final product - beer.
Keywords: затирання; пивний затор; заторний апарат; солод; гомогенізатор; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; mashing; beer mash; mash tun; malt; homogenizer