Сучасні методи тестування геномодулювальної дії біологічно активних речовин - Ямковий, Олександр Олексійович; Буценко, Людмила Миколаївна (My University, 2025)
Сучасна біотехнологія дозволяє отримувати широкий асортимент біологічно активних речовин, що широко застосовується у лікуванні й задоволенні харчових потреб людей, у косметичних засобах чи функціональних продуктах, для покращення якості життя людини, підвищенні продуктивності тваринництва і рослинництва. Зазвичай біологічно активні продукти біотехнологій контактують під час використання з живими організмами, а тому обов’язково мають проходити різнобічне дослідження їхньої можливої небезпечної активності. Відомо, що біологічно активні речовини можуть чинити геномодулювальний вплив на всі живі організми, як безпосередньо впливаючи на генетичні структури, так і індукуючи появу у живих організмів медіаторів геномодулювальної активності. Широкий спектр геномодулювальних ефектів продуктів біотехнології вимагає ретельного добору тест-систем і тест-організмів для оцінки їх впливу на геном.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; біобезпека; біотестування; генотоксичність; мутагенність; хромосомні аберації; biosafety; biotesting; genotoxicity; mutagenicity; chromosomal aberrations