Індексний метод аналізу цін продукції харчової промисловості - Роганова, Ганна Олександрівна (My University, 2018)
У статті проведено науковий пошук факторів, що впливають на індекс споживчих цін (ІСЦ) та не є врахованими при його визначенні. Поетапно проаналізовано механізм формування ІСЦ, виявлено недоліки існуючого алгоритму розрахунку ІСЦ. Оцінено ефективність харчової промисловості Україні в цілому за допомогою індексного методу. Запропоновано заходи, що можуть підвищити якість збору інформації та статистичну значимість ІСЦ. The purpose of the article is a scientific inquiry of factors influencing onto the consumer price index (CPI) and not taken in account when calculating it. As a result of investigation the mechanism of forming CPI was gradually analyzed, deficiencies of the current CPI calculation algorithm detected. Assessment of food industry efficiency in Ukraine in general carried out using the method of index numbers. Actions that could improve the quality of information collection and CPI statistical certainty suggested.
Keywords: індекс споживчих цін; харчова промисловість; ціна; доходи; витрати; доходність підприємств; Consumer Price Index; food industry; price; revenues; costs; profitability of enterprises; кафедра фінансів