Досвід України у формуванні кластерів росту - Чернелевська, Олена Леонідівна; Чернелевський, Леонід Миколайович (My University, 2012)
Стаття присвячена аналізу вітчизняної практики формування та ефективності функціонування міжгалузевих та галузевих кластерних об’єднань, висвітлено стан функціонування кластерів в окремих регіонах, наведена послідовність етапів їх створення, чітко визначена роль держави у створенні нових ринкових структур. В той же час автори вказали на роль Уряду в процесі створення і функціонування кластерних об’єднань, а саме: Уряд не повинен брати участь в прямому управлінні кластером, його політика повинна бути орієнтована на непряме стимулювання кластерних ініціатив і базуватися на взаємодії дослідників, представників промисловості, бізнесу, громадських організацій з метою розвитку інноваційної економіки на базі кластерів. Article is devoted the analysis of domestic practice of formation and efficiency of functioning interbranch and branch clusters associations, the functioning condition of clusters in separate regions, the sequence of stages of their creation is resulted, the state role in creation of new market structures is accurately defined. At the same time authors have specified in a role of the Government in the course of creation and functioning clusters associations, namely: the Government shouldn't take part indirect clusters management, its policy should be focused on indirect stimulation clusters initiatives and be based on interaction of researchers, representatives of the industry, business, public organizations for the purpose of development of innovative economy on base clusters.
Keywords: кластер; регіональна економіка; аграрний сектор економіки; cluster; кафедра обліку і аудиту