Інтегровані технології мікробного синтезу кількох цільових продуктів - Пирог, Тетяна Павлівна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Клименко, Наталія Олександрівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Іутинська, Галина Олександрівна (My University, 2019)
Останніми роками підвищується інтерес дослідників до технологій мікробного синтезу цільових продуктів мультифункціонального призначення, зокрема, полігідроксиалканоатів і поверхнево-активних речовин. Проте їх промислове виробництво стримується високими витратами на процес біосинтезу. Одним з підходів до вирішення цієї проблеми є реалізація так званих інтегрованих біотехнологій, в яких одночасно з цільовим синтезуються практично цінні супутні метаболіти, висока ринкова вартість яких дає змогу компенсувати витрати на одержання цільового продукту. В огляді підсумовано дані літератури щодо одночасного мікробного синтезу полігідроксиалканоатів, поверхнево-активних речовин, пігментів, ферментамів, органічних кислот, екзополісахаридів, аміно- і поліамінокислот, фітогормонів, бактеріоцинів, Сфери застосування синтезованих одним продуцентом комплексу практично важливих метаболітів з різноманітними властивостями є значно ширшими, ніж монопрепаратів. Різна локалізація кількох метаболітів (внутрішньо- та позаклітинні), синтезованих на дешевих і наявних у великій кількості промислових відходах, дає можливість реалізації високоефективних безвідходних біотехнологій.
Keywords: одночасний синтез кількох продуктів; цільовий метаболіт; супутній продукт; мікробні технології; кафедра біотехнології і мікробіології; simultaneous synthesis of several products; final metabolite; byproduct; microbial technologies