Дегустаційна оцінка та втрати клітинного соку заморожених плодів вишень при тривалому зберіганні і дефростації - Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина Олександрівна (My University, 2018)
Вишні, заморожені з використанням кріопротекторів, протягом усіх 6 місяців зберігання мають приємний смак, аромат, природне забарвлення і свіжий вигляд; заморожені без кріопротекторів ягоди менш стійкі; при тривалому зберіганні, а також при нерівномірній температурі повітря в камерах вони під впливом оксидазних ферментів і кисню повітря починають швидко змінювати забарвлення, набирають бурого кольору, втрачаюсь смак і аромат. Cherries, frozen with cryoprotectants, have a pleasant taste, aroma, natural color and fresh look for all 6 months of storage; frozen without cryoprotectants berries are less stable; with prolonged storage, as well as at an uneven air temperature in the chambers, they are influenced by oxidase enzymes and oxygen in the air to rapidly change the color, gaining brown color, losing taste and aroma.
Keywords: вишні; заморожування; оцінювання; зовнішній вигляд; клітинний сік; кріопротектори; cherries; reezing; evaluation; appearance; cellular juice; storage; cryoprotectants; кафедра технології оздоровчих продуктів