Навантаження гнучких зв’язків у технічних системах - Пригодій, Денис Віталійович; Васильківський, Костянтин Вікторович (My University, 2018)
У статті розроблено методику визначення навантажень гнучких зв’язків у технологічному транспортуючому обладнанні та приводах робочих органів машин. Виконання транспортних систем здійснюється у формі замкнутих контурів конвеєрів та елеваторів або незамкнутих у випадках транспортування плівкових матеріалів у геометрії стрічок, полотна паперу, комбінованих матеріалів. При цьому незамкнутість трас забезпечується накопичувачами матеріалів, заготовок, рулонів, бобін. Послідовність виконання технологічних операцій визначається побудовою і структурою машин при використанні дискретних або неперервних переміщень гнучких елементів. Гнучкі зв’язки утворюються на основі використання ланцюгів, пасів, стрічок, тросів, плівкових матеріалів тощо. Запропонована методика доповнює відому технологію розрахунків «обходом по контуру» і стосується визначення навантажень на гнучкі зв’язки в умовах провисання між опорними роликами. Наведено розрахункову схему та аналітичну формалізацію натягу в критичних точках створюваної ланцюгової лінії, план сил, що діють на ділянках гнучкого зв’язку, графіки натягів. Показано, що задача вибору довжини гнучкого зв’язку є оптимізаційною, запропоновано алгоритм її розв’язку. Виконані розрахунки узагальнено графічними залежностями визначення натягу. Доведено наявність екстремумів в отриманих залежностях і необхідність обмежувати попередній натяг зв’язків. Методики визначення параметрів динамічних впливів відповідають принципу суперпозиції. Отримані результати визначення силових параметрів можуть бути запропоновані для розрахунків натяжних пристроїв, оскільки певна ділянка гнучкого зв’язку може виконувати й таку місію. Створена можливість зіставлення випадків розташування гнучких зв’язків на роликоопорах і на опорній площині. The paper concerns the methods for determining loads of flexible links in technological transport equipment and actuators of the working bodies of machines. Performance of transport systems is in the form of closed contours conveyors or elevators, or open in cases of transportation of film materials in the geometry of webs, tapes of paper, composite materials. In this case the isolation of trails is provided by the storage of the materials, billets, coils, bobbins. The sequence of technological operations is determined by the building and structure of machines when you use the discrete or continuous movement of the flexible elements. Flexible connections are formed by the use of chains, straps, belts, ropes, plastic materials, etc. Proposed method is complementary to known technology payments “bypass circuit”. It concerns the definition of loads in flexible connections in the conditions of sagging between the supporting rollers. In the article the calculation scheme and the analytical formalization of tension at critical points of the generated chain line, the flow of the forces acting on the area of the flexible connection, the graphics tension are given. It is shown that the task of selecting the length of the flexible connection is optimization, the algorithm for its solution is proposed. The calculations are summarized by graphical dependencies of determining the tension. The presence of extrema in the resulting dependency and the need to limit a previous tension ties are proved. Methods of determining the parameters of the dynamic effects correspond to the principle of superposition. The obtained results about determining the strength parameters can be proposed for calculation of tensioning devices as a specific area of the flexible link can also perform this mission. It was created the possibility of matching cases of flexible connection on raichoor and on the reference plane.
Keywords: кафедра мехатроніки та пакувальної техніки; гнучкі зв’язки; навантаження; довжина; обхід по контуру; розрахунок; статика; динаміка; flexible connections; load; length; bypassing the contour; calculation; statics; dynamics