Дослідження стану та властивостей технологічних об’єктів з використанням методів сучасної теорії керування. Частина 1. Проведення статистичних діагностичних заходів - Власенко, Лідія Олександрівна; Ладанюк, Анатолій Петрович (My University, 2017)
У першій частині статті наведено результати оцінки стану технологічного об’єкта автоматизації на основі статистичних методів та діагностичних заходів. Для прикладу розглядається робота складного багатоємнісного технологічного об’єкта – випарної станції (ВС) цукрового заводу з традиційними системами автоматичного керування. Проаналізовано статистичну керованість технологічного процесу, зокрема проаналізовано наявність викидів за контрольні межі, наведено результати діагностування стану технологічного процесу. Представлено автоматизований аналіз контрольних карт, виконаний в програмі STATISTICA. Розглянуто особливості використання контрольних карт та процедур для різних стадій покращення ефективності функціонування об’єкта. Проаналізовано результати випереджуваного визначення можливого розлагодження технологічного процесу на основі аналізу одномірних контрольних карт Шухарта. Оцінка ефективності роботи досліджуваного технологічного об’єкта проведена за аналізом характеру поведінки технологічної змінної якісних показників продукту і реалізована за допомогою статистичного інструментарію – діаграми Ісікави. Згодом планується проаналізувати якість роботи ВС за альтернативною ознакою для виявлення реального рівня дефектності в поточний момент часу за допомогою побудови контрольних карт за альтернативною ознакою. Друга частина статті присвячена особливостям проведення прогностичних заходів для підвищення ефективності функціонування технологічних комплексів.
Keywords: кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка; статистичне керування; контрольні карти; теорія керування