Дослідження активності шунгіту, попередньо активованого соляною кислотою - Турчун, Олег Вікторович; Куц, Анатолій Михайлович; Мельник, Зіновій Петрович (My University, 2014)
Проведеними дослідженнями встановлено, що активація шунгіту соляною кислотою підвищує його активність. Концентрація соляної кислоти не суттєво впливає на активність адсорбенту. Активність шунгіту, визначена за оцтовою кислотою, тим вища, чим нижча концентрація вихідного розчину оцтової кислоти. Максимальна величина адсорбційної активності шунгіту, визначена за оцтовою кислотою - 77,1 %. Research evidence that activation shungita hydrochloric acid increases its activity. The concentration of hydrochloric acid does not substantially affect the activity of the adsorbent. Activity shungita defined by acetic acid, the higher, the lower the concentration of the starting acetic acid. The maximum value of adsorption activity shungita determined by acetic acid - 77.1%.
Keywords: природні адсорбенти; шунгіт; водно-спиртові суміші; адсорбція; активація; natural adsorbents; shungite; water-alcohol mixtures; adsorbtsіya activation; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; кафедра теплоенергетики та холодильної техніки