Engineering approach to optimization of pneumatic transportation processes in the food industry - Volodin, Sergiy; Mironchuk, Valeriy; Zaporozhets, Oleksandr (My University, 2024)
The study is aimed at developing and improving mechatronic systems for pneumatic transportation of bulk food products. The relevance of this topic is due to the ever-increasing requirements for the efficiency and accuracy of such systems in modern production processes. Existing models of pneumatic conveying often do not take into account the complex physical processes that occur during the movement of particles in a compressed air stream, such as particle migration, hydrodynamic and electrical interactions. This leads to inaccuracies in calculations and, as a result, to a decrease in the efficiency and reliability of systems. To solve this problem, we developed an experimental mechatronic module that allows us to study the process of pneumatic transportation in detail.

Метою роботи є розробка та вдосконалення мехатронних систем пневматичного транспортування сипучих харчових продуктів. Актуальність даної теми обумовлена постійно зростаючими вимогами до ефективності та точності роботи таких систем в сучасних виробничих процесах. Існуючі моделі пневмотранспортування часто не враховують складні фізичні процеси, які відбуваються під час руху частинок в потоці стисненого повітря, такі як міграція частинок, гідродинамічні та електричні взаємодії. Це призводить до неточностей у розрахунках і, як наслідок, до зниження ефективності та надійності систем. Для вирішення цієї проблеми ми розробили експериментальний мехатронний модуль, який дозволяє детально дослідити процес пневмотранспортування.
Keywords: кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування; pneumatic transport; fine products; mathematical modeling; experimental studie; automatic control system; dynamic characteristics; пневматичний транспорт; вишукані вироби; математичне моделювання; експериментальне дослідження; автоматична система управління; динамічні характеристики