Основні напрями діяльності громадських сільськогосподарських товариств (на прикладі об’єднань Борзянського повіту Чернігівської губернії) - Силка, Оксана Захарівна (My University, 2014)
У статті відображено, виявлені на основі наявного джерельного матеріалу, найбільш характерні напрями діяльності сільськогосподарських товариств Чернігівської губернії початку ХХ ст.; презентація зроблена на прикладі громадських об’єднань одного з її повітів – Борзнянського. Окреслено динаміку їхнього виникнення та становлення, охарактеризовано спектр безпосередніх дій сільськогосподарських товариств, які в цілому були спрямовані на популяризацію сучасних для них сільськогосподарських знань та покращення агрономічної культури населення. Зроблено відповідний висновок щодо важливості та результативності зазначеної діяльності у досліджуваний період. The article shows, based on an existing source material, the most characteristic areas of agricultural societies at Chernigiv province early twentieth century, at the example of one of the counties’ associations – Borznyansk outlines the dynamics of their origin and development, direct action spectrum characterized agricultural societies which were generally aimed at promoting modern agricultural knowledge to them and improve agronomic crops population. Make an opinion on the importance and effectiveness of this activity in the study period.
Keywords: громадське статутне об’єднання; сільськогосподарські товариства; земська агрономія; громадянське суспільство; public charter association; agricultural society; rural agronomy; civil society; кафедра гуманітарних дисциплін