Становлення та розвиток інноваційно-інтелектуальної сфери діяльності з урахуванням динаміки трансформаційних процесів - Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович (My University, 2022)
Розглядається напрямки становлення та розвитку інноваційно-інтелектуальної сфери діяльності з позиції інноваційного підприємництва майнових прав інтелектуальної власності шляхом розвитку інноваційно-активних виробничих та інтелектуальних систем з врахуванням методичного, економічного та правового механізм розвитку. Методико-економіко-правовий механізм становлення та розвитку інноваційно-інтелектуальної сфери діяльності включає в себе: технологічну трансформацію, розробку, випуск і розповсюдження принципово нових видів техніки і технологій; прогресивні міжгалузеві структурні зрушення; реалізацію довгострокових науково-технічних програм; фінансування фундаментальних та галузевих досліджень; розробку та розповсюдження нових ресурсозберігаючих технологій. Запропоновано модель методико-економіко-правового механізму інноваційно-інтелектуальної сфери діяльності, яка відтворює у загальному вигляді взаємопов‘язані складові. Інноваційний підприємницький проект охоплює стадії інноваційної підприємницької діяльності підприємств, як частину загального інноваційного процесу. В умовах трансформаційних процесів інноваційно-інтелектуальної сфери діяльності та інноваційно-активних виробничих та інтелектуальних систем можливе залучення інноваційного фінансового інституту краудфандінгу. The directions of formation and development of the innovative and intellectual sphere of activity are considered from the standpoint of innovative entrepreneurship of property rights of intellectual property through the development of innovative and active production and intellectual systems, taking into account the methodical, economic and legal mechanism of development. The methodological, economic and legal mechanism of formation and development of the innovative and intellectual sphere of activity includes: technological transformation, development, release and distribution of fundamentally new types of equipment and technologies; progressive cross-industry structural shifts; implementation of long-term scientific and technical programs; funding of fundamental and branch research; development and distribution of new resource-saving technologies. A model of the methodical-economic-legal mechanism of the innovative-intellectual sphere of activity is proposed, which reproduces the interconnected components in a general form. Innovative entrepreneurial project covers the stages of innovative entrepreneurial activity of enterprises, as part of the overall innovation process. In the conditions of transformational processes of the innovative and intellectual sphere of activity and innovatively active production and intellectual systems, it is possible to involve the innovative financial institution of crowdfunding.
Keywords: intellectual property; інтелектуальна власність; промислова власність; industrial property; підприємницька діяльність підприємства; entrepreneurial activity of the enterprise