Синтез екзополісахариду етаполану нa соняшниковій олії залежно від якості інокуляту - Пирог, Тетяна Павлівна; Олефіренко, Ю. Ю. (My University, 2015)
У статті досліджено вплив природи джерела вуглецю й енергії у середовищі для одержання посівного матеріалу, а також екзогенних попередників біосинтезу на утворення мікробного екзополісахариду етаполану за умов росту Acinetobacter sp. IMB В-7005 на соняшниковій олії. Уразі внесення на початку стаціонарної фази росту штаму IMB B-7005 у середовище із соняшниковою олією (2 %, об'ємна частка) глюкози (0,05 %) або фумарату (0,05 %) і застосування інокуляту, вирощеного на фумараті й глюкозі відповідно, концентрація синтезованого етаполану була на 10—15 % вищою, ніж за використання посівного матеріалу, вирощеного на соняшниковій олії, і на 55—85 % вищою, ніж на середовищі без попередників. Концентрація етаполану за умов росту Acinetobacter sp. IMB В-7005 на соняшниковій олії з внесенням як попередників суміші фумарату (0,05 %) і глюкози (0,05 %) була на 60—70 % вищою порівняно з такою ж на середовищі без глюкози і фумарату й практично не залежала від природи джерела вуглецю у середовищі для одержання інокуляту (соняшникова олія, глюкоза, фумарат). The effect of nature of carbon and energy source in the medium for inoculum obtaining, as well as exogenous bio-synthetic precursors for the formation of microbial exopoly-saccharide ethapolan when Acinetobacter sp. IMV B-7005 grown in the meduim with sunflower oil was investigated. When adding the strain IMV B-7005 to a medium containing sunflower oil (2 % v/v) glucose (0,05 %) or fumarate (0,05 %) at the beginning of stationary growth phase and when applying the inoculum grown on fumarate and glucose respectively, the concentration of synthesized ethapolan was 10—15 % higher than when using inoculum grown on sunflower oil and 55—85 % higher than using the medium without precursors. The ethapolan concentration under cultivation of Acinetobacter sp. B-7005 IMV in a medium containing sunflower oil after adding a mixture of fumarate (0,05 %) and glucose (0,05 %) as precursors was 60— 70 % higher in comparison with that in the medium without glucose and fumarate and almost did not depend on the nature of carbon source in the medium for obtaining the inoculum (sunflower seed oil, glucose, fumarate).
Keywords: Acinetobacter sp. ІМВ В-7005; етаполан; мікробні екзополісаха-риди; інокулят; попередники біосинтез; олієвмісні субстрати; культивування; microbial exopolysaccharide; inoculum; precursor of biosynthesis; oil-containing substrates; cultivation; кафедра біотехнології і мікробіології