Кавітаційна стійкість керамічних конструкційних матеріалів - Литвиненко, Олександр Анатолійович; Некоз, Олександр Іванович; Кавун, Віталій Петрович (My University, 2010)
Робоча проточна камера ГКА зазнає кавітаційно-ерозійного руйнування. Зносостійкість конструкційних матеріалів у технологічних середовищах зумовлена їхніми антикорозійними властивостями. Метою даної роботи було дослідження кавітаційно-ерозійної стійкості зразків з конструкційної кераміки. Наведено результати досліджень кавітаційної стійкості конструкційної кераміки. Спостерігається циклічний характер зміни швидкості зношування на протязі всієї тривалості випробувань, що засвідчує циклічність розвитку поверхневого руйнування. Встановлено, що процес руйнування конструкційної кераміки має циклічний характер і визначається коефіцієнтами інтенсивності навантаження і критичною густиною потужності деформації. Проведенні дослідження підтвердили перспективність застосування технічної кераміки для виготовлення вузлів технологічних апаратів, які зазнають кавітаційно-ерозійного руйнування. При цьому треба враховувати умови експлуатації, властивості середовища та фізико-механічні властивості матеріалів. Working flowing chamber GKA gives in to kavitatsiono-erosive destruction. Wear resistance of constructional materials in technological environments predefined by their anticorrosive properties. Research of cavitation-erosive firmness of samples from constructional ceramics was the purpose of the given work. The results of researches of cavitation firmness of construction ceramics are resulted. There is cyclic character of change of speed of wear during all duration of tests, that certifies the recurrence of development of superficial destruction. It is set that the process of destruction of construction ceramics has cyclic character and concernes by the coefficients of intensity of loading and critical density of power of deformation. Research confirmed perspective of application of technical ceramics for making of knots of technological vehicles which test cavitation-erosive destruction. It is thus needed to take into account external environments, properties of environment and mechanical properties of materials.
Keywords: стійкість зразків; firmness of samples; кавітаційна стійкість; керамічні конструктивні матеріали; cavytation firmness; ceramic constructions materials; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв