Історико-культурологічний контекст зародження філософських ідей за князювання Олега - Кітов, Микола Григорович (My University, 2003)
У статті автор аналізує філософію, яку започаткували пришлі руські за князювання Олега відносно українського автохтонного населення. Висновок такий: якщо Рюрик започатковує філософію правління “за угодою, по праву”, то його наступник Олег принципово іншу – філософію здирництва, яку проводитимуть всі наступні руські князі.

The author in this article examines the philosophy realized by alien the Rus under Oleg reign as regards to Ukrainian indigenous population. The conclusion is that: if Ryurik established a philosophy of reign "according to the agreement and to right", his successor Oleg proclaimed fundamentally different - the philosophy of plunder, which conducted by all of the following Rus Princes.
Keywords: філософія; мораль; Аскольд; Дір; здирництво; кафедра гуманітарних дисциплін; philosophy; morality; Askold; Dir; racketeering