Phenolic compounds and antioxidant activities in selected green mass of proteinaceous plants - Bazhay-Zhezherun, Svitlana; Solodko, Liliya (My University, 2019)
Досліджено, що загальний вміст поліфенолів в екстрактах зеленої маси білкових рослин коливався в межах 8,1–13,3 мг. Загальні концентрації флавоноїдів варіювали від 6,42 до 10,48 мг для досліджених рослинних екстрактів. Експериментально встановлено, що здатність до поглинання радикалів DPPH, для досліджуваних рослин становила від 44,0% до 89,2%. Хоча листя було зневоднене (нагрівання), воно виявило хорошу антиоксидантну активність, що свідчить про те, що зневоднений продукт є джерелом природних антиоксидантів. Результати дослідження показали, що більшість проаналізованих білкових рослин багаті фенольними сполуками та демонструють хорошу антиоксидантну активність. Крім того, високий вміст фенольних сполук та значна лінійна кореляція між значеннями концентрації фенольних сполук та антиоксидантною активністю свідчать про те, що ці сполуки сприяють сильній антиоксидантній активності.Our researches have shown that the DPPH radical scavenging ability expressed as % ranged from 44,0 % for nettle to 89,2 % for ramsons. Although the leaves were dehydrated (heating), they presented good antioxidant activity showing that the dehydrated product is a source of natural antioxidants.Our researches have shown that the DPPH radical scavenging ability expressed as % ranged from 44,0 % for nettle to 89,2 % for ramsons. Although the leaves were dehydrated (heating), they presented good antioxidant activity showing that the dehydrated product is a source of natural antioxidants.The study shows that the green mass of proteinaceous plants containing antioxidants may be of major importance in disease prevention. Therefore, these plants to possess an important potential to be used as functional food ingredient or nutraceutical. The providing data can enrich the existing comprehensive data of free radical scavenging activity of plant materials.
Keywords: кафедра технології оздоровчих продуктів; фенольні сполуки; антиоксиданти; поліфеноли