Hryshchenko, MarynaStarovoitova, Svitlana2023-05-232023-05-232023Hryshchenko, M. I. Selecting the optimal environment for cultivation of Lactobacillus rhamnosus GG biomass / M. I. Hryshchenko, S. O. Starovoitova // Biotechnology of the 21st century : materials of the 17th International scientific and practical conference, 19 May 2023. – Kyiv: Igor Sikorsky KPI, 2023. – Рp. 42–44https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/40700Today, 65% of the healthy food market is occupied by products and supplements aimed at normalizing the digestive system, particularly probiotics. Probiotics are also used to reduce the negative consequences of antibiotic therapy, which is currently in high demand. In Ukraine, for example, 2.6% of the population received antibiotic therapy in 2020. Lactobacillus species are often used as probiotic microorganisms, but due to their demanding nutritional requirements, cultivating these bacteria can be quite expensive. The aim of our work is to select the most optimal environment for the growth of lactobacilli, particularly Lactobacillus rhamnosus GG (LGG).// Сьогодні 65% ринку здорового харчування займають продукти та добавки, спрямовані на нормалізацію роботи травної системи, зокрема пробіотики. Також пробіотики використовують для зменшення негативних наслідків антибіотикотерапії, яка в даний час дуже затребувана. В Україні, наприклад, у 2020 році 2,6% населення отримували антибіотикотерапію. Види Lactobacillus часто використовують як пробіотичні мікроорганізми, але через їх вимогливі потреби в харчуванні культивування цих бактерій може бути досить дорогим. Метою нашої роботи є вибір найбільш оптимального середовища для росту лактобацил, зокрема Lactobacillus rhamnosus GG (LGG).enprobioticcultivationLactobacillus rhamnosus GGкафедра біотехнології і мікробіологіїпробиотикикультивуванняLactobacillus rhamnosus GGSelecting the optimal environment for cultivation of Lactobacillus rhamnosus GG biomassThesis