Старовойтова, Світлана ОлександрівнаОрябінська, Лариса БорисівнаГорчаков, Володимир Юрійович2013-11-042013-11-042006Старовойтова, С. О. Вивчення потенційних пробіотичних властивостей молочнокислих бактерій / С. О. Старовойтова, Л. Б. Орябінська, В. Ю. Горчаков // Биотехнология. Образование. Наука. Практика : сборник тезисов ІІІ Всеукраинской научно-практической конференции смеждународным участием, 18-20 октября 2006 г. - Харьков: 2006. - С. 112.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/10944Отримані результати свідчать про те, що досліджені штами лактобактерій володіють широким спектром антагоністичної активності, але чіткої кореляції між антагонізмом та утворенням ними органічних кислот, яким відводиться важлива роль в механізмі антагоністичної активності молочнокислих бактерій, не спостерігалося. Отже, вивчені штами лактобактерій окрім органічних кислот продукують і інші біологічно активні речовини, які володіють антимікробними властивостями – перекис водню, лізоцим, бактеріоцини та ін. The results indicate that the tested Lactobacillus strains possess a wide range of antagonistic activity, but no clear correlation between antagonism and their formation of organic acids, which play an important role in the mechanism of antagonistic activity of lactic acid bacteria was observed. Thus, the studied strains of lactic acid bacteria produce organic acids than other biologically active compounds that possess antimicrobial properties - hydrogen peroxide, lysozyme, bacteriocins and others.uk-UKпробіотичні властивостімолочнокислі бактеріїprobiotic propertieslactic acid bacteriaкафедра біотехнології і мікробіологіїВивчення потенційних пробіотичних властивостей молочнокислих бактерійThesis