Студентський «березневий рух» 1878 року в Україні: причини, хід, наслідки - Левицька, Надія Миколаївна (My University, 2021)
На основі першоджерел у статті проаналізовано причини, характер, хід та наслідки студентського «березневого руху» в Україні. Продемонстровано боротьбу українського студентства за свої корпоративні академічні права та свободи, за українську національну ідею. Визначено роль студентської молоді в суспільно- політичному житті України. Проаналізовано вплив студентських виступів 1878 р. на загальноросійський студентський рух другої половини ХІХ – початку ХХ ст.
Keywords: «березневий рух»; національна ідея; студентський рух; студенти; професори; протести; царський уряд; кафедра гуманітарних дисциплін