Бессараб, Олександр СеменовичМатко, Світлана ВасилівнаМельник, Людмила МиколаївнаМельник (Ткачук), Наталія Андріївна2020-07-072020-07-072019Патент на винахід № 121179UA, МПК (2020.01) A23L 23/00. Соус овочевий з ферментованою сировиною / Бессараб О. С., Матко С. В., Мельник Л. М., Ткачук Н. А. ; власник Національний університет харчових технологій. – № а201903037 ; заявл. 28.03.2019 ; опубл. 10.04.2020, Бюл. № 7.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/31776Винахід відноситься до харчової промисловості, а саме до консервної галузі, може бути використаний в сфері громадського та оздоровчого харчування. Соус овочевий з ферментованою сировиною містить томатну пасту, пюре овочеве, цукор, спеції і воду. Згідно винаходу, як пюре овочеве використовують пюре ферментованих буряка столового і/або гарбуза, моркви та додатково вводять пюре ферментованого перцю гострого при наступному співвідношенні компонентів, мас. %: Томатна паста 30% 20-35 Пюре ферментованих буряка столового і/або гарбуза, моркви 30-50 Пюре ферментованого перцю гострого 1,5-4 Цукор 5,5 - 10 Спеції 0,05 - 0,15 Вода решта Технічний результат винаходу полягає в отриманні продукту з використанням пюре з ферментованих овочів, що володіє високими смаковими властивостями, вмістом біологічно активних речовин і може бути рекомендований, як для дієтичного, так і для масового споживання. The invention relates to the food industry, namely to the canning industry, can be used in the field of catering and health. Vegetable sauce with fermented raw materials contains tomato paste, vegetable puree, sugar, spices and water. According to the invention, as a vegetable puree use a puree of fermented table beets and / or pumpkin, carrots and additionally introduce a puree of fermented hot peppers in the following ratio, wt. %: Tomato paste 30% 20-35 Mashed fermented table beets and / or pumpkins, carrots 30-50 Puree of fermented hot pepper 1.5-4 Sugar 5.5 - 10 Spices 0.05 - 0.15 The rest of the water The technical result of the invention is to obtain a product using a puree of fermented vegetables, having high taste properties, content of biologically active substances and can be recommended for both dietary and mass consumption.соус овочевийпюре ферментованого буряка столовогопюре ферментованого гарбузапюре ферментованого перцю гострогопюре ферментованої морквиvegetable saucepuree of fermented table beetspuree of fermented pumpkinpuree of fermented carrotspuree of fermented hot peppersкафедра технології консервування‎кафедра процесів і апаратів харчових виробництв‎Соус овочевий з ферментованою сировиною (патент на винахід № 121179)Technical Report