Павлюк, Раїса ЮріївнаБессараб, Александр СеменовичПогарська, Вікторія ВадимівнаБалабай, Катерина СергіївнаЛосєва, Світлана Михайлівна2017-09-112017-09-112015Розробка кріогенної технології нанопорошків із топінамбуру з використанням рідкого та газоподібного азоту / Р. Ю. Павлюк, О. С. Бессараб, В. В. Погарська, К. С. Балабай, С. М. Лосєва // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2015. – № 6/10 (78). – С. 4–10.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25853Запропоновано та розроблено кріогенну технологію отримання нанопорошків із топінамбуру, яка відрізняється від традиційних застосуванням кріогенного «шокового» заморожування, низькотемпературного дрібнодисперсного подрібнення та сублімаційного сушіння. Нова технологія дозволяє більш повно вилучити біологічно активні речовини із зв’язаного з біополімерами наноасоціатів у вільний стан та зруйнувати полісахарид інулін на 45–55 % до окремих його мономерів – фруктози. The cryogenic technology of obtaining nanopowders from artichoke is proposed and developed, which differs from the traditional applications of cryogenic "shock" freezing, low temperature fine splitting and sublimation drying. New technology allows more complete removal of biologically active substances from Linked to nanoassociate biopolymers in a free state and to destroy the inulin polysaccharide by 45-55% to separate its monomers - fructose.uk-UKкріогенне заморожуваннядрiбнодисперсне подрібненнясублімаційне сушіннятопінамбурінуліннанопорошкиCryogenic freezinggranular disintegratingsublimation dryingartichokeinulinnanopowdersкафедра технології консервуванняРозробка кріогенної технології нанопорошків із топінамбуру з використанням рідкого та газоподібного азотуArticle