Аналіз ефективності мотиваційних стратегій для підвищення академічної успішності здобувачів вищої освіти в Україні - Соломаха, Олег Володимирович; Давидюк, Алла Романівна; Шерстюк, Надія Володимирівна (My University, 2024)
На сьогодні навчання в Україні відбувається на тлі повномасштабної війни, а до цього освітній процес зазнав суттєвих трансформацій через пандемію COVID-19. Переміщення закладів освіти, навчання в небезпечних умовах, продовження дистанційного навчання, а також нестабільність економічної ситуації можуть сприяти зниженню мотивації здобувачів освіти до навчання внаслідок невизначеності в майбутньому. Застосування мотиваційних стратегій відновлює пізнавальну діяльність у здобувачів освіти й покращує академічну успішність. Метоюнашого дослідження було проаналізувати вплив мотиваційних стратегій сучасної освіти на покращення академічної успішності. Результати дослідження. Підвищення академічної успішності може досягатись шляхом посилення внутрішньої й зовнішньої мотивації. У статті розглянуто методики посилення внутрішньої мотивації, які сприяють самовдосконаленню здобувача освіти, самонавчанню, активізуючи пізнавальну діяльність. Застосування активних навчальних методів, які використовують інтерактивні форми, сприяють розвитку інтересу до дисципліни, що вивчається, формують критичне мислення в здобувачів освіти. Особистісно орієнтований підхід, який враховує індивідуальні інтереси та потреби здобувачів освіти, також є фактором підсилення внутрішньої мотивації. Метою такого підходу є більш ретельна підготовка здобувача освіти, яка враховує сферу його інтересів, дає змогу розкрити сильні сторони й підвищує його професійність. Залучення здобувачів освіти до науково-дослідних проєктів поглиблює професійні знання, дозволяє підвищити мотивацію й академічну успішність. Застосування в освітньому процесі сучасних інноваційних технологій, зокрема віртуальної, доповненої, змішаної реальності, посилюють пізнавальну діяльність і мотивацію. Висновки. Академічна успішність є показником якості освітнього процесу в закладі вищої освіти і здебільшого визначається мотивацією до навчання здобувачів освіти

Today, education in Ukraine takes place against the background of a fullscale war, and before that, the educational process underwent transformations in connection with the transition to a distance form, which was associated with the COVID-19 pandemic. Relocation of educational institutions, education in dangerous conditions, continued distance learning, as well as the instability of the economic situation can contribute to a decrease in the motivation of students to study due to uncertainty in the future. The use of motivational strategies restores students cognitive activity and improves academic performance. The purpose of our study was to analyze the influence of motivational strategies of modern education to improve academic performance. Research results. Increasing academic success can be achieved by strengthening internal and external motivation. The article examines methods of strengthening internal motivation, which contribute to student selfimprovement, self-study and enhance cognitive activity. The use of active educational methods that use interactive forms contribute to the development of interest in the subject, form critical thinking in students. A personally-oriented approach that takes into account the individual interests and needs of students is also a factor in strengthening internal motivation. The goal of such an approach is more thorough training of the student, which takes into account the field of his interests, allows to reveal strengths and increases his professionalism. Involvement of students in research projects deepens professional knowledge, allows to increase motivation and academic success.Application of modern innovative technologies in the educational process in the form of virtual, augmented, mixed reality, or gamification enhance cognitive activity and motivation. Conclusions. The academic performance of students is an indicator of the quality of the educational process in a higher educational institution and is largely determined by their motivation to study
Keywords: мотивація зовнішня; мотивація внутрішня; самонавчання; пізнавальна діяльність; кафедра іноземних мов професійного спрямування; cognitive activity; self-study; motivation