Особливості аналізу і аудиту господарської діяльності підприємств в умовах воєнного стану - Михайленко, Ольга Валеріївна; Ніколаєнко, Світлана Миколаївна (My University, 2022)
Мета статті є дослідження особливостей аналізу і аудиту господарської діяльності підприємств в умовах воєнного стану. Методика дослідження, за авторською версією, ґрунтується на наступних загальних та специфічних методах наукового пізнання: метод системного аналізу для визначення основних змін, що вплинули на процеси аналізу та аудиту господарської діяльності; метод контент-аналізу для визначення впливу форс-мажорних обставин на процеси аналізу та аудиту господарської діяльності; метод абстрагування для визначення ймовірного сценарію розвитку подій за умови уникнення форс-мажорних обставин та впливу на результати господарської діяльності; методів індукції і дедукції для визначення рівня потенціального ризику настання несприятливих подій та темпів їх розвитку; методів аналізу і синтезу для побудови алгоритму проведення аналізу і аудиту господарської діяльності підприємства. Результати. Проведення аналізу фінансово-господарської діяльності можливе у декількох випадках: 1) для потреб керівництва підприємства – оперативний, поточний та стратегічний аналіз; та 2) при проведенні аудиторської перевірки з метою виявлення правильності та достовірності відображення показників бухгалтерського обліку в звітних документах. У першому випадку, аналіз передбачає коригування існуючих показників на понесені втрати та знищені матеріально-технічні цінності, що відображаються у Балансі підприємства, та врахування можливих несприятливих подій на господарську діяльність у коротко-, середньо- та довгостроковому періодах функціонування. Аудитор, у свою чергу, спирається на використання існуючої методології проведення аудиторської перевірки (міжнародних стандартів аудиту), з урахуванням форс-мажорних обставин (у т.ч. військові дії та воєнний стан), що спричинили втрати та знищення майна підприємства. Новизна. Систематизовано та модифіковано процес проведення аналізу та аудиту фінансово-господарської діяльності підприємства з урахуванням форс-мажорних обставин (у т.ч. військові дії та воєнний стан). Практична цінність. Запропонована методика стане корисною для викладачів та студентів ЗВО, що викладають дисципліни, пов’язані з аудитом та аналізом господарської діяльності підприємства, науковців та практиків, що досліджують вказані проблеми. The purpose of the article is to study the peculiarities of the analysis and audit of the economic activity of enterprises in the conditions of martial law. Method. The research methodology, according to the author's version, is based on the following general and specific methods of scientific knowledge: the method of system analysis to determine the main changes that affected the processes of analysis and audit of economic activity; the method of content analysis to determine the impact of force majeure on the processes of analysis and audit of economic activity; the method of abstraction to determine the likely scenario of the development of events, provided that force majeure circumstances and the impact on the results of economic activity are avoided; methods of induction and deduction to determine the level of potential risk of occurrence of adverse events and rates of their development; methods of analysis and synthesis for building an algorithm for conducting analysis and auditing of the enterprise's economic activity. The results. Conducting the analysis of financial and economic activity is possible in several cases: 1) for the needs of the company's management, it is an operational, current and strategic analysis; and 2) when conducting an audit in order to identify the correctness and reliability of the display of accounting indicators in reporting documents. In the first case, the analysis involves adjusting the existing indicators for incurred losses and destroyed material and technical values, which are reflected in the balance sheet of the enterprise, and taking into account possible adverse events on economic activity in the short-, medium- and long-term periods of operation. The auditor, in turn, relies on the use of the existing audit methodology (international auditing standards), taking into account force majeure circumstances (including military actions and martial law) that caused losses and destruction of the company's property. Novelty. The process of analysis and audit of the company's financial and economic activity is systematized and modified, taking into account force majeure circumstances (including military operations and martial law). Practical value. The proposed methodology will be useful for teachers and students of higher education institutions teaching disciplines related to the audit and analysis of the economic activity of the enterprise, scientists and practitioners investigating the specified problems.
Keywords: воєнний стан; форс-мажорні обставини; аудиторська діяльність; аналіз господарської діяльності; фінансово-господарська діяльність; martial law; auditing activities; financial and economic activity; analysis of economic activity; кафедра обліку і аудиту