Дзигар, Ольга ОлександрівнаСтадник, Тетяна БогданівнаОболкіна, Віра Іллівна2020-01-312020-01-312018Дзигар, О. О. Визначення біологічно активних сполук у листках монарди двійчастої та пажитника сінного та перспективи їх використання при виробництві крекерів з пікантним смаком та подовженим терміном придатності / О. О. Дзигар, Т. Б. Стадник, В. І. Оболкіна // Інновації у виробництві, зберіганні та переробці рослинницької сировини : матеріали міжнародної науково-практичної конференції присвяченої 50-річчю створення кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б. В. Лесика та 120-річчю НУБіП України, м. Київ, 26–27 червня 2018 р. - Київ, 2018. - С. 63–65.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/30582Проведений органолептичний аналіз монарди двійчастої та пажитника сінного, стандартизованими методиками було визначено біохімічний склад даної пряно-ароматичної сировини, а саме рентгено-флюоресцентним аналізом визначено склад хімічних елементів, проведений методами: ультрашвидкісної високоефективної рідинної хроматографії (UPLC) при діодноматричному детектуванні (PDA); електронної спектроскопії; газової хроматографії вихідних та модифікованих (TMS дериватів) форм. Зроблено висновок, що використання монарди двійчастої та пажитника сінного є перспективними у створенні нового асортименту борошняних кондитерських виробів, зокрема крекерів з оригінальним пікантним смаком. Наявність натуральних антиоксидантних сполук дозволить сповільнити процес окиснення жирів під час зберігання та подовжити термін придатності до споживання виробів.біохімічний складмонарда двійчастапажитник сіннийборошняні кондитерські виробиароматичні та антиоксидантні сполукиbiologically active substancesmonard doublefenugreek hay feverflour confectioneryaromatic and antioxidant compoundsкафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробівВизначення біологічно активних сполук у листках монарди двійчастої та пажитника сінного та перспективи їх використання при виробництві крекерів з пікантним смаком та подовженим терміном придатностіThesis