Гуць, Віктор СтепановичЄвтушенко, Ольга Володимирівна2013-02-122013-02-122012Гуць, В. С. Причини, джерела і обставини виробничого травматизму в м'ясній промисловості України / В. С. Гуць, О. В. Євтушенко // Харчова промисловість. – 2012. – № 13. – С. 122-126.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/6234Проаналізовано стан виробничого травматизму у м'ясній промисловості України за період 2003…2009 р. Приведені результати аналізу розподілу випадків виробничого травматизму від обладнання, устаткування, машин, механізмів, транспортних засобів, експлуатація яких призвела до нещасного випадку. Виявлені найбільш поширені травмуючі фактори і професії в м'ясній промисловості України. The article deals with injuries in the meat industry of Ukraine for the period 2003...2010. The results of analysis of the distribution of occupational injuries from machinery, equipment, vehicles, machinery, operation of which caused the accident. It is set that most dangerous situations in meat industry are conditioned imperfection of protective protections of mobile elements of equipment, absence of blackout devices of occasions of stationary machines, disrepair of engine. The most widespread injuring factor in meat industry is injuring of workers by objects, turn (production equipment) around details which move, in a that number by the equipment of hand labour knives, drank. Found out ten professional groups in which the most risk of травмонебезпечних situations and types of traumas is fixed got the workers of meat industry.otherвиробничий травматизмтравмуючий факторнещасний випадокзвіт формою Н-1форма 7тнвinjuriestraumatising factoraccident report form Н-1form 7тнвкафедра екологічної безпеки та охорони праціПричини, джерела і обставини виробничого травматизму в м'ясній промисловості УкраїниArticle