Вплив індекса лущення на зольність продуктів ядра та мучки - Сушков, Дмитро Євгенійович; Шаран, Андрій Васильович; Харченко, Євген Іванович (My University, 2025)
Зольність продуктів переробки зерна є якісною оцінкою ведення технологічних процесів, в тому числі на процеси лущення в машинах із абразивними робочими органами. Аналіз літературних джерел вказує на те, що для деяких зернових культур зольність змінюється за лінійними залежностями при зміні тривалості лущення. Однак, ці дослідження обмежуються не великою кількістю досліджень і не враховуються багато різноманітних факторів, які впливають на процес лущення. Метою даних досліджень було встановлення впливу індексу лущення та зернистості на зольність ядра та мучки зерна пшениці після проведення лущення.

The ash content of grain processing products is a qualitative assessment of the conduct of technological processes, including the processes of husking in machines with abrasive working bodies. Analysis of literary sources indicates that for some grain crops the ash content changes linearly with the change in the duration of husking. However, these studies are limited to a small number of studies and do not take into account many different factors that affect the husking process. The purpose of these studies was to establish the influence of the husking index and grain size on the ash content of the kernel and flour of wheat grain after husking.
Keywords: індекс лущення; peeling index; зольність; ashiness; зернові культури; cereals; кафедра технології зберігання і переробки зерна