Застосування регуляторів дробового порядку при синтезі оптимального автоматичного керування - Ляшенко, Максим Олександрович; Лобок, Олексій Петрович; Гончаренко, Борис Миколайович; Сич, Марина Анатоліївна (My University, 2017)
Розглядається задача застосування дробових - регуляторів при керуванні технологічними процесами, описуваними диференційними рівняннями, наприклад, процесом біологічної очистки забруднених вод або іншими. Проведена лінеаризація і дискретизація виразів моделей об’єкта керування і регулятора. Наведений критерій якості керування очищенням та сформульована задача оптимального керування. Отримані оптимальні налаштування дробових регуляторів, досліджена методом послідовного перебору динаміка оптимального керування. Проведено моделювання керування дробовими - і класичним PID - регулятором, показана висока ефективність дробових регуляторів.
Keywords: дробове числення; fractional calculus; дифферінтегратор; differentintegrator; оптимальне керування; optimal control; моделювання регулятора; моделирование регулятора; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка