Спосіб одержання вареної ковбаси (Патент на винахід № 117433) - Пасічний, Василь Миколайович; Полумбрик, Максим Олегович; Литвяк, Володимир Володимирович; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Ловкіс, Зєнон Валєнтіновіч (My University, 2018)
Винахід належить до м'ясної галузі харчової промисловості і, зокрема, стосується виробництва варених ковбас. задачею, на вирішення якої спрямований даний винахід, є розробка способу одержання варених ковбас, збагачених йодом з можливістю регулювання білково-вуглеводно-вітамінно-мінерального статусу, ефективна профілактика йододефіциту й оптимізація йодного обміну в організмі людини за рахунок екструдованих харчосмакових компонентів і біологічно активної добавки для профілактики йодного дефіциту й, як наслідок цього, одержання різноманітного асортименту варених ковбасних виробів, збагачених йодом з підвищеними показниками харчової й біологічної цінності. The invention relates to the meat industry of the food industry and, in particular, relates to the production of cooked sausages. the problem to be solved by the present invention is to develop a method of obtaining cooked sausages enriched with iodine with the ability to regulate protein-carbohydrate-vitamin-mineral status, effective prevention of iodine deficiency and optimization of iodine metabolism in humans through extruded food ingredients and biodegradable ingredients. prevention of iodine deficiency and, as a consequence, obtaining a wide range of cooked sausages, enriched with iodine with high levels of food and biol of universal value.
Keywords: cooked sausage; декстрайод; екструзійно-збагачена добавка; варена ковбаса; кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів; кафедра харчової хімії