Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна2017-05-232017-05-232016Пивоваренко, О. А. Їжа у повсякденному житті козацької старшини як природня необхідність та соціальна ідентифікація / О. А. Пивоваренко // Етнічна історія народів Європи. – 2016. – Вип. 49. – С. 27-33.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25353У статті, на основі матеріалів щоденників Я. Марковича вперше реконструйований режим харчування козацької старшини першої половини ХVIII ст. Визначено типовий час прийому їжі і виділені основні та другорядні трапези. Розглянуто сировинний склад харчування еліт, виділено типові та делікатесні харчові продукти. Наголошено на домінуванні соціальної складової над фізіологічною у харчуванні представників козацької верхівки. In an article on the basis of diaries J. Markovic was first reconstructed diet Cossack first half of the eighteenth century. Determined typical meals and selected primary and secondary meal. Considered a raw material composition food elite, highlighted typical and delicious food. Emphasized the dominance of the social component of nutritional physiology representatives of the Cossack elite.Яків Марковичкозацька старшинарежим харчуванняобідїжаалкогольJames MarkovicCossackdietdinnerfoodalcoholкафедра гуманітарних дисциплінЇжа у повсякденному житті козацької старшини як природня необхідність та соціальна ідентифікаціяArticle