Алгоритм розроблення нового продукту для системи здорового харчування - Сімахіна, Галина Олександрівна (My University, 2025)
На підставі здобутків світового та вітчизняного досвіду у сфері здорового харчування показано, що конструювання та виробництво нових харчових продуктів повинне здійснюватись лише на підставі науково обґрунтованих і перевірених практикою медико-біологічних принципів, нових технологій перероблення сільськогосподарської та лікарської сировини на оздоровчі продукти і гарантій абсолютної безпеки такої продукції для споживачів.

Based on the achievements of global and domestic experience in the field of healthy nutrition, it is shown that the design and production of new food products should be carried out only on the basis of scientifically substantiated and practically proven medical and biological principles, new technologies for processing agricultural and medicinal raw materials into health products, and guarantees of absolute safety of such products for consumers.
ХХІ століття стало початком великих змін у нутриціології та харчових технологіях. Вони пов’язані передусім із виробництвом оздоровчих продуктів, що є частиною звичайного раціону і які, окрім поживних властивостей, мають здатність позитивно впливати на всі органи та системи організму. Завдяки цьому знижується ризик виникнення та розвитку цілого ряду захворювань. Створення нового покоління харчових продуктів і введення їх до раціону споживачів є істотною видозміною структури харчування, що традиційно склалась для кожного народу. Тобто, з одного боку, необхідність виробництва інноваційних харчових продуктів є реальною потребою сучасності, а з другого – воно вимагає подолання певних стереотипів у харчових уподобаннях, більш високого рівня культури харчування і адаптації організму людини до нових харчових продуктів та інгредієнтів.
Keywords: структура харчування; nutrition structure; оздоровчі раціони; health diets; харчова наука; food science; кафедра технології оздоровчих продуктів