Дорош, Ганна П.Грегірчак, Наталія Миколаївна2014-08-262014-08-262014Дорош, А. Антагоністичні властивості метаболітів дріжджів Saccharomyces cerevisiae / Анна Дорош, Наталія Грегірчак // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті : програма і матеріали 80 міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 10–11 квітня 2014 р. – К.: НУХТ, 2014. – Ч. 1. – С. 598-599.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/16415Лізовані клітини дріжджів виділяють у навколишнє середовище біологічно активні речовини та низькомолекулярні продукти життєдіяльності, в якості яких можуть виступати гідролітичні ферменти, не використані запасні речовини, накопичені токсини та інші продукти метаболічного обміну, які сприяють пригніченню росту бактерій. Дія метаболітів дріжджів та лізованих дріжджових клітин на грамнегативні і грампозитивні мікроорганізми різна. Тому лізати культур дріжджів представляють перспективний матеріал для подальших досліджень. с. Lysed yeast cells release into the environment of biologically active substances and low-waste products, as that may act as hydrolytic enzymes, used spare material, accumulated toxins and other metabolic products that contribute to the inhibition of bacterial growth. Effects of yeast metabolites and lysed yeast cells on Gram-negative and Gram-positive bacteria is different. Therefore, lysates of yeast cultures represent a promising material for further research.uk-UKантагоністичні властивостідріжджі Saccharomyces cerevisiaeметаболітиyeast Saccharomyces cerevisiaeantagonistic propertiesmetabolitesкафедра біотехнології і мікробіологіїАнтагоністичні властивості метаболітів дріжджів Saccharomyces cerevisiaeOther