Науково-практичні засади біотехнології дозрівання тіста в умовах стимульованої мікрогравітації - Корнієнко, Ірина Михайлівна; Маджд, Світлана Михайлівна (My University, 2021)
Антропогенно-техногенний вплив на довкілля постійно збільшується і досягає критичних значень, що позначилось значною мірою на деградації ґрунтового покриву. Погіршуються фізичні і хімічні властивості ґрунтів, зростають площі деградованих земель, забруднених атмосферними викидами і стічними водами, хімічними речовинами і радіонуклідами. Найчастіше ґрунт забруднюється недостатньо очищеними стічними водами, сполуками металів та органічними речовинами, оливами, дьогтем, пестицидами, вибуховими й токсичними речовинами, радіоактивними, біологічно активними горючими матеріалами, азбестом та іншими шкідливими продуктами. Актуальним питанням сьогодення являється припинення широкомасштабної деградації природного середовища (передусім ґрунтів), яка спричинена екологічною недосконалістю існуючих технологій та іншими видами антропогенних навантажень. До перспективних напрямків оздоровлення ґрунтів відносяться біотехнології використання біоб’єктів - бактерій, нижчих грибів, рослин, дощових черв’яків в практиці відновлення природного навколишнього середовища. Особливістю біооб’єктів являється висока продуктивність, специфічність діяльності, пластичність до складу біодегадованих відходів, порівняно низька вартість робіт

The anthropogenic and technological impact on the environment is constantly increasing and reaching critical levels, which has had a significant impact on the degradation of soil cover. The physical and chemical properties of soils are deteriorating, and the area of degraded land contaminated by atmospheric emissions and wastewater, chemicals and radionuclides is growing. Most often, soil is contaminated by insufficiently treated wastewater, metal compounds and organic substances, oils, tar, pesticides, explosives and toxic substances, radioactive and biologically active combustible materials, asbestos and other harmful products. A pressing issue today is to stop the large-scale degradation of the natural environment (primarily soils) caused by the environmental imperfection of existing technologies and other types of anthropogenic pressure. Promising areas of soil remediation include biotechnology for the use of biological objects such as bacteria, lower fungi, plants, and earthworms in the practice of restoring the natural environment. The peculiarity of bio-objects is their high productivity, specificity of activity, plasticity to the composition of biodegradable waste, and relatively low cost of work
Keywords: біотехнології; екологічна безпека; довкілля; мікрогравітація; biotechnology; environmental safety; environment; microgravity; кафедра екології та екоменеджменту