Ризик-менеджмент як необхідна складова системи економічної безпеки виробничих підприємств - Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва, Ірина Василівна (My University, 2020)
Стаття присвячена дослідженню понятійно-категорійного апарату економічної безпеки (розглянуто та уточнено сутність понять «економічна безпека підприємства», «ризик-менеджмент»), виявленню структурних елементів і чинників безпеки виробничо-господарської діяльності підприємств. Обґрунтовано необхідність використовувати ризик-менеджмент як обоє ’язкову складову системи економічної безпеки підприємств. Акцентовано увагу на необхідності виділення ризиків, що негативно впливають на діяльність підприємства з метою управління ними (ефективний ризик-менеджмент). Наголошено, що ризикові ситуації пов ’язані між собою, настання однієї спричиняє інші, що може негативно позначитися на діяльності підприємства. Доведено, що ідентифікація, аналіз, оцінка і врахування ризиків як етапи ризик-менеджменту сприятимуть забезпеченню ризикостійкості та економічної безпеки підприємств, тобто здатності суб’єкта протистояти негативним факторам внутрішнього й зовнішнього середовища і забезпечувати стабільне функціонування та розвиток. Зазначено, що важливим є не тільки пошук можливих шляхів зменшення ризику, а й запобігання ризикам, що потребує розробки запобіжних заходів щодо уникнення ризиків, оперативного реагування на різні види загроз для забезпечення економічної безпеки підприємств. Доведено, що концентрація уваги на ризик-менеджменті є підґрунтям забезпечення економічної безпеки підприємств, їх захищеності від негативних чинників зовнішнього середовища та здатності швидко реагувати на них з метою мінімізації їх впливу. Високий рівень економічної безпеки є гарантією сильної конкурентної позиції та ризикостійкості, ефективної діяльності підприємств та їх сталого розвитку. Формування системи економічної безпеки з урахуванням ризик-менеджменту сприяє відпрацюванню механізму захищеності підприємств від негативного впливу факторів зовнішнього середовища та швидкій адаптації до мінливих умов господарювання. The article deals with the interpretation of the concepts of enterprise economic security and risk management. It is considered the structural elements and security factors of enterprises’ activity. It is proved the necessity of risk management as an obligatory element of enterprise economic security system. Especially important is the attention of the enterprises focusing on risk identification that can cause negative effects on the enterprises’ activity and which should be examined to manage them (effective risk management). It is noted that risk situations are related to each other, one risk situation causes probability of others. It is proved that identification, analysis and assessment of risks, as stages of risk management, will provide the stability risk and economic security of enterprises. Economic security reflects the ability of the enterprise to ensure sustainable development, both in the current period and in the future, under the influence of negative factors of external and internal environment. It is important to find not only the possible ways of risk reduction but also risk prevention measures, reaction to various kinds of threats for ensuring the enterprise economic security. Risk management is a basis of enterprise economic security, the ability to react quickly to risk situations. High level of economic security is a guarantee of strong competitive position and stability risk, effective activity of enterprises and their sustainable development. Formation of the economic security system taking into account risk management provides development of the mechanism of protection of enterprises from negative influence of external environmental factors and fast adaptation to changing market conditions.
Keywords: ризики; ризик-менеджмент; ідентифікація ризиків; ризико- стійкість; економічна безпека підприємства; risks; risk management; identification of risks; stability risk; economic security of enterprise; кафедра економіки праці та менеджменту