Перегляд за Автор "Bobrovnik, Leonid"
Зараз показуємо 1 - 5 з 5
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Computer modeling of the structure of sucrose-water complexes(1996) Bobrovnik, Leonid; Grekhov, A.; Gulyy, Ivan; Medved, NataliyaThe spatial structure of 1:1 sucrose/water complexes was obtained with the help of the molecular mechanics method and the energy levels were determined. Complexes in which a water molecule forms hydrogen bonds: a) with hydroxyl groups 4 and 6, b)with the hydroxyl group 6 and the “bridge” oxygen have the lowest energy levels. The hydrogen bonds between the hydroxyl group 3 of the glucose moiety and the 4 hydroxyl group of the fructose moiety have the highest energy levels. The importance of this considerations in relation to the structure of sucrose monohydrate is discussed. Була отримана просторова структура комплексу1:1 цукроза / вода за допомогою методу молекулярної механіки були визначені енергетичні рівні. Комплекси, в яких молекули води утворюють водневі зв'язки: а) з гідроксильними групами 4 і 6, б) з гідроксильною групою 6 і "мостом" кисень мають найнижчі рівні енергії. Водневі зв'язки між гідроксильною групою 3 та залишком глюкози, гідроксильною групою 3 та фрагментом фруктози мають найвищі рівні енергії. Важливість цього міркування щодо структури моногідрату сахарози обговорюється.Документ Spectroscopical study of the influence of some inorganic and organic substances on the character of hydration in sucrose solutions(1999) Bobrovnik, Leonid; Klimovich, V.; Miroshnikov, Oleg; Podobiy, OlenaThe influence of chlorides, nitrates and carbonates of alkali metals and some oligopeptides on the hydration of sucrose in solution. The analysis of the data revealed that the hydration of sucrose depends on the hydrogen bonding and ion - dipole interaction (near-hydration) and hydrophobic interactions (far hydration). Result of the research can be used to model systems, derived from real sugar solutions (molasses) in a study of the phenomenon of hydration.Документ The influence of inulin additive in the water composition during the processing of butter(1998) Rashevska, Tamara; Gulyy, Ivan; Bobrovnik, Leonid; Goyko, IrynaThe researches of water phase state in butter with inulin additive were carried out. The results stated that inulin additive increased the amount of closely linked adsorptional moisture in butter.Документ The perspective of inulin use in butter industry(1997) Rashevska, Tamara; Gulyy, Ivan; Bobrovnik, Leonid; Grinenko, I. A.The purpose of the work is to study the expedience and perspectivity to use inulin in the production of butter and its analogues.Метою роботи є вивчення доцільності та перспективності використовувати інулін у виробництві вершкового масла та його аналогів.Документ The refractive index of inulin solution(1986) Lezenko, Galina; Bobrovnik, Leonid; Remeslo, Natalia; Kupchik, Lydia; Fedorenchenko, Lidiya; Zinchenko, NataliaThe dependence of the refractive index inulin solutions on temperature and concentration of the solution.