Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/11612
Title: Теплофизические свойства кристалла сахара
Authors: Попов, Владимир Дмитриевич
Терентьев, Юлий Алексеевич
Гончаренко, Борис Николаевич
Keywords: монокристалл сахара
теплоемкость
теплопроводность
температуропроводность
теплоусвояемость
коэффициент формы кристалла
эмпирические формулы
single crystal of sugar
heat capacity
thermal conductivity
thermal diffusivity
thermal appropriation
form factor of the crystal
empirical formula
кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління
Issue Date: 1966
Citation: Гончаренко, Б. Н. Теплофизические свойства кристалла сахара / В. Д. Попов, Ю. А. Терентьев, Б. Н. Гончаренко // Известия ВУЗов. Пищевая технология. – 1966. - № 1. – С. 127-129.
Abstract: Специально выращенный в слабопресыщенном растворе монокристалл сахара со спаем термопары внутри его и предварительно термостатированный помещали в термостатированную греющую среду (ртуть) для получения регулярного теплового режима первого рода и по кривой измерения разности температур среды и некоторой точки кристалла определяли темп нагревания кристалла. Обработкой опытных данных установлено, что с повышением температуры от 20 до 100 ºС эффективные коэффициенты тепло- и температуропроводности уменьшаются. Для их расчёта предложены эмпирические формулы. Specially grown in saturated too much solution single crystal of sugar with thermocouple inside and placed in a heating thermostatically also a heating thermostatically environment (mercury ) for regular thermal regime of the first kind and curve measuring the temperature difference between the environment and a point determined by the crystal growth heating. Processing of experimental data revealed that with increasing temperature from 20 to 100 º C effective coefficients of heat and diffusivity are reduced. For the calculation of they proposed empirical formula.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/11612
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1966_.pdf3.84 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.