Вдосконалення державної конкурентої політики на засадах парадигми конкурентоздатності харчової промисловості

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2014

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю 08.00.03 – економіка та управління національним господарством. Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2014. Досліджено концептуальні засади формування та становлення державної конкурентної політики з урахуванням сучасної парадигми конкурентоздатності харчової промисловості. На цій основі удосконалено основні дефініції у сфері конкурентоздатності та сформовано комплексний понятійний апарат сучасної парадигми конкурентоздатності харчової промисловості. Сформовано комплексний підхід до інструментарію для вдосконалення парадигми конкурентоздатності харчової промисловості, до якого включено стадії конкурентоздатності, стан основних конкурентних переваг, індикатори міжнародних індексів конкурентоздатності, стану конкурентного середовища та конкурентної політики держави, розвиток базових економічних складових та підсилюючих ефективностей і факторів інноваційного розвитку. Забезпечення світової продовольчої безпеки, та входження України до країн гарантів цієї безпеки, може слугувати парадигмальною основою для зростання її продовольчого потенціалу, та, як наслідок, до підвищення конкурентоздатності харчової промисловості. Обґрунтовано основний механізм формування парадигми конкурентоздатності харчової промисловості на основі стійких продовольчих систем – інноваційних кластерів росту у агропромисловому комплексі. Для подолання недоліків індивідуальних структур у галузях харчової промисловості сформовано основні складові універсальної структури інноваційних кластерів росту у АПК та розроблено орієнтовний склад кластерів росту в олійній, яєчній, птахівничій, кондитерській галузях харчової. Dissertation for the degree of doctor of economic sciences, specialty 08.00.03 – Economics and Management of National Economy – National University of Food Technologies, Ministry of Education and Science of Ukraine, Kyiv, 2014. The conceptual basis for the formation and establishment of the paradigm of competitiveness of the food industry. On this basis, improved basic definitions in competitiveness and formed a complex conceptual apparatus for improving competition policy based on the paradigm of competitiveness of the food industry. Formed a comprehensive tool for improving the competitiveness of the food industry paradigm to him included the stage of competitiveness to be a key competitive advantage indicators of international competitiveness indices, the competitive environment and competition policy, the development of basic economic components and reinforcing factors of efficiency and innovation. Ensuring global food security and the joining of Ukraine to the countries of the guarantors of the security paradigm can serve as the basis for the growth of its food potential, and as a consequence of the increased competitiveness of the food industry. Formed the basic mechanism of formation paradigm of competitiveness of the food industry based on sustainable food systems - innovation clusters growth in agriculture. To overcome the disadvantages of individual structures in the food industry, formed the basic structure of the universal growth of innovation clusters in agriculture, and developed an approximate composition of cluster growth in oil, eggs, confectionery industry and market chicken.

Опис

Ключові слова

конкурентна політика, парадигма, конкуренція, конкурентоздатність, рaradigm, competition, competitiveness, competition policy

Бібліографічний опис

Чернелевська, О. Л. Вдосконалення державної конкурентої політики на засадах парадигми конкурентоздатності харчової промисловості : автореф. дис. ... канд. екон. наук : спец. 08.00.03 «Економіка та управління національним господарством» / Чернелевська Олена Леонідівна ; Національний університет харчових технологій. - Київ, 2014. – 42 с.