Determination of presence of the water-retainer sodium triphosphate in minced meat with method of near-IR spectroscopy

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2017

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Addition of sodium triphosphate (E451) to meat semi-finished products improves the moisture-absorbing properties of muscle tissue, but worsens the absorption of calcium by human body. Therefore, content of sodium triphosphate must be controled. This express method of non-destructive IR spectroscopy, provided that the spectrograph has been pre-calibrated, allows to detect objectively the presence o f sodium triphosphate (E451) in minced meat.

Опис

Ключові слова

кафедра харчової хімії, non-destructive IR spectroscopy, meat, water-retainer, sodium triphosphate, неруйнівна ІЧ спектроскопія, м’ясо, вологоутримувач, трифосфат натрію, неразрушающая ИК спектроскопия, мясо, влагоудержатель, трифосфат натрия, кафедра фізики

Бібліографічний опис

Melnichenko, G. Determination of presence of the water-retainer sodium triphosphate in minced meat with method of near-IR spectroscopy / G. Melnichenko, I. Hutsalo, S. Kovaleva // Youth scientific achievem ents to the 21st century nutrition problem solution : 83 International scientific conference o f young scientist and students, April 5-6, 2017. - Part 2. - Kyiv :NUFT, 2017. - P. 51