Біотехнологічні аспекти очищення стічних вод підприємств, що переробляють продукти тваринництва

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

У статті розглянуто проблему погіршення становища навколишнього середовища через наявність висококонцентрованих, забруднених органічними сполуками стічних вод на підприємствах, що переробляють продукти тваринництва. Визначено, що проблема очищення стічних вод має не тільки екологічне підґрунтя, але також зумовлена неефективною роботою самих очисних споруд, оскільки використовуються застарілі технології, а обладнання є зношеним. Проведено аналіз літературних даних щодо основних характеристик стічних вод таких підприємств, існуючих методів їх очищення. З ’ясовано, що традиційні методи з використанням аеротенків не можуть задовольнити необхідні показники очищення стічної води. Розглянуто переваги біологічного методу очищення стічних вод, умови та вимоги до його використання. Виявлено ряд проблем, які вирішуються при залученні асоціацій мікроорганізмів. Охарактеризовано відомі ефективні асоціації мікроорганізмів, які іммобілізують на носії з метою збільшення біомаси, яка безпосередньо бере участь в процесі очищення. При високих показниках забруднення запропоновано інтенсифікувати процеси біологічного очищення шляхом переведення очисної споруди в режим біосорбції, що підвищує ефективність очищення за рахунок збільшення концентрації активного мулу при введенні носіїв з іммобілізованими мікроорганізмами.

Опис

Ключові слова

біотехнологія, стічні води, biotechnology, sewage, органічне забруднення, очищення, cleaning, organic pollution, іммобілізовані мікроорганізми, immobilized microorganisms, кафедра готельно-ресторанної справи

Бібліографічний опис

Біотехнологічні аспекти очищення стічних вод підприємств, що переробляють продукти тваринництва / П. А. Ребрикова, О. А. Шидловська, Н. М. Жолобак, О. Р. Мокроусова // Наукові праці НУХТ. – 2018. – Т. 24, № 6. – С. 42–49.

Зібрання