Матеріали конференцій

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 8116
  • Документ
    Застосування концепції Zero-waste у харчових технологіях як ефективний метод охорони навколишнього середовища
    (2024) Тоненька, Дар'я Сергіївна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Упровадження концепції Zero-waste є складовою частиною «зеленої» економіки, а у технологіях харчових продуктів – є важливим етапом у створенні стійкої та відповідальної системи харчування. Інновації у цій сфері спрямовані на ефективне використання ресурсів, на створення якісно нових продуктів, що відповідають вимогам сучасного ринку, запитам споживача та забезпечують захист довкілля. Концепція Zero-waste у технологіях харчових продуктів стає базовим необхідним принципом для розвитку європейського суспільства в умовах зростаючої екологічної свідомості. Вона сприяє інноваціям, стимулює економіку, формує усвідомленість серед споживачів і допомагає країнам забезпечувати стале та відповідальне господарювання
  • Документ
    Екологічні інновації як чинник вирішення екологічних проблем
    (2024) Тимощук, Наталія Віталіївна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Вибір шляху впровадження еко-інновацій у діяльність підприємств допоможе їм забезпечити дієвий механізм раціонального природокористування, спроможність сталого розвитку та підвищити конкурентоспроможність на ринку. В Україні наразі можливості фінансування масштабних екологічних програм є вкрай обмеженими, хоча й не залишаються поза увагою держави. Дієвим інструментом залучення капіталу можуть стати зелені боргові свопи, які розглядаються як списання частини зовнішнього боргу країни в обмін на зобов’язання її уряду мобілізувати внутрішні ресурси для фінансування досягнення узгоджених екологічних цілей на погоджених з кредитором умовах
  • Документ
    Сиркова маса з антиоксидантними та синбіотичними властивостями
    (2024) Задесенська, Ілона Валеріївна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Для створення сирковї маси оздоровчої дії запропоновано ввести до її складу закваску пробіотичних мікроорганізмів, а також збагатити продукт пребіотиками – сиропом лактулози та харчовими волокнами ягід смородини. Консистенція продукту буде забезпечена додаванням агар-агару. Обрані види сировини будуть не лише підвищувати вміст харчових волокон у сирковому десерті, а й збагачувати його вітамінами, мінеральними речовинами та антиоксидантами, забезпечувати привабливі сенсорні показники. Включення збагаченої сиркової маси до раціону харчування може бути корисним для підтримки здоров'я шлунково-кишкового тракту, зміцнення імунної системи та поліпшення загального стану організму
  • Документ
    Оцінювання збалансованості жирнокислотного складу олії розторопші плямистої
    (2024) Куделко, Альона Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Було встановлено, що загальний вміст поліненасичених жирних кислот групи w-6 у олії розторопші плямистої дорівнює 52,4%, мононенасичених жирних кислот, переважно олеїнової – 23,6%, а насичених жирних кислот – 18,4%. Такий жирнокислотний склад не є збалансованим. Зокрема, співвідношення між мононенасиченими та поліненасиченими жирними кислотами становить 1:0,45 при нормі 1:2. Співвідношення між насиченими та поліненасиченими жирними кислотами становить 1:0,35 при нормі 1:3. Цінні поліненасичені жирні кислоти групи w-3 в олії розторопші плямистої практично відсутні
  • Документ
    Характеристика біологічної цінності екстракту кропиви як компоненту смузі
    (2024) Стеценко, Наталія Олександрівна; Лико, Мирослава Богданівна
    Було проведено оцінювання біологічної цінності білку екстракту кропиви. Встановлено, що білок належить до повноцінного, оскільки містить всі незамінні амінокислоти. Лише дві з них є лімітованими, тобто мають амінокислотний скор, який менший за 100%. Такими амінокислотами є метіонін+цистин (перша лімітована амінокислота з мінімальним амінокислотним скором 80,9%), а також триптофан. Коефіцієнт утилітарності білку, тобто рівень його засвоєння в організмі, становить 74%, що є досить високим значенням для білку рослинного походження. Масова частка незамінних амінокислот, які використовуються в організмі не раціонально, складає 12,6%. Оптимальним є співвідношення між метіоніном та триптофаном, яке становить 1:3,1 при нормативному значенні 1:3.Проведені дослідження підтвердили високу біологічну цінність білку екстракту кропиви та доцільність його використання у складі смузі оздоровчої дії
  • Документ
    Удосконалення технології отримання антоціанових барвників
    (2023) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Бурлак, Наталія Василівна
    Основною групою речовин, що визначають зовнішній вигляд продуктів харчування, є харчові барвники. Натуральні барвники зазвичай виділяють з природних джерел у вигляді сполук різних за своєю хімічною природою, склад яких залежить від джерела і технології одержання. Перспективним напрямом удосконалення технологій натуральних харчових барвників є пошук можливостей використання для їх виробництва рослинної сировини з високими темпами дозрівання, причому, такі барвники в більшості випадків будуть комплексами, що володіють харчовою цінністю і заданими функціональними властивостями
  • Документ
    Використання ягід чорної смородини та пряно-ароматичної сировини для отримання соусу оздоровчого призначення
    (2024) Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Голота, Олексій Олександрович
    Україна має значний потенціал для виробництва оздоровчих харчових продуктів завдяки своїм природним багатствам. Метою даної роботи є розроблення соусу оздоровчого призначення з використанням ягід чорної смородини та пряно-ароматичної сировини
  • Документ
    Удосконалення способу виробництва желейного мармеладу
    (2024) Луценко, Валерія Вікторівна; Гойко, Ірина Юріївна
    Розроблена рецептура желейного мармеладу на пектині у складі якого частково проведена заміна цукру білого кристалічного на мальтозну патоку, вуглеводний склад якої дозволяє варіювати солодкість готових виробів та перешкоджає кристалізації мармеладу протягом всього терміну придатності
  • Документ
    Розроблення кисломолочних сирків з використанням ягідної сировини
    (2024) Гойко, Ірина Юріївна
    Показано використання ягідної сировини у виробництві кисломолочних сирків дає змогу розширити асортимент кисломолочних продуктів, збагачених комплексом біологічно активних речовин
  • Документ
    Підвищення якості ректифікованого етилового спирту
    (2021) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолий Михайлович; Бондар, Микола Васильович; Мукоїд, Роман Миколайович
    В умовах високої конкуренції пріоритетним напрямом є модернізація спиртового виробництва з розробкою та впровадженням високоефективних і безвідходних технологій, що дозволяють отримати товарний спирт високої якості.
  • Документ
    Дослідження технології пивного сусла із використанням несолодженої сировини
    (2021) Мукоїд, Роман Миколайович; Орел, Світлана Петрівна; Пархоменко, Анастасія Михайлівна
    Актуальним напрямком розвитку пивоварної галузі в теперішній час є створення нових оригінальних сортів пива. Одним із способів реалізації цього завдання можна вважати шлях створення широкої гами нових сортів пива за рахунок додавання нетрадиційної рослинної сировини, яка надає специфічних органолептичних та фізико-хімічних показників, впливає на харчову цінність пива. Для одержання певних ароматичних, смакових, піноутворюючих і інших властивостей пива світове пивоваріння використовує крім солоду з ячменя ще солод з нетрадиційних видів зернової сировини – пшениці, рису, вівса, жита, проса, кукурудзи та інших злаків. Використання цих культур як несолодженого матеріалу дозволяє не тільки змінити смакові властивості хмільного напою, але й знизити собівартість пива. Крім того, є й інші позитивні сторони такої заміни рецептури, це – збільшення екстрактивності сусла за рахунок таких культур як пшениця, кукурудза, рис, вміст крохмалю у яких майже не поступається його кількості в ячмінному солоді; збільшення потужності варильного цеху; підвищення колоїдної та смакової стійкості пива, що дозволяє збільшити термін зберігання пива, а значить і термін на реалізацію
  • Документ
    Prospect of using buckwheat for low-gluten beer
    (2020) Mukoid, Roman; Koshova, Valentina; Parkhomenko, Anastasia
    The prospects of using buckwheat malt for the production of low-gluten beer are shown. The purpose of research is to establish the effect of buckwheat malt on physicochemical parameters for the production of low-gluten beer
  • Документ
    Gluten enteropathy. Gluten-free raw material
    (2019) Mukoid, Roman; Koshova, Valentina; Parkhomenko, Anastasia; Yakimenko, Lyudmila
    The purpose of the work was to pick up the optimal conditions for the production of high-quality rice malt, as well as further analysis
  • Документ
    Perspectives for development of gluten-free products
    (2018) Mukoid, Roman
    The purpose of the work is to study the prospects for the development and use of gluten-free products
  • Документ
    Способи підготовки води у пивоварній промисловості
    (2018) Мукоїд, Роман Миколайович; Василів, Володимир Павлович; Нижник, Наталія Володимирівна
    Завданням наукових досліджень було обгрунтувати застосування безреагентного способу водопідготовки, а саме використання електрохімічно активованої води
  • Документ
    Перспектива використання нетрадиційних сортів винограду в Україні
    (2018) Бабич, Ірина Михайлівна; Мукоїд, Роман Миколайович; Василів, Володимир Павлович
    Метою роботи було завдання дослідити нетрадиційні сорти червоного винограду, як сировину для виготовлення сортового вина
  • Документ
    Використання пророщеного зерна сочевиці та гречки у технології кексів
    (2024) Башта (Шеремет) , Алла Олексіївна; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна
    Кекси – висококалорійні борошняні кондитерські вироби, що мають стабільний попит у населення, однак, відрізняються низьким вмістом харчових волокон, повноцінних білків, мікронутрієнтів, дефіцит яких у харчуванні – вагома проблема сьогодення. Метою даної роботи є розроблення способу отримання кексів оздоровчого призначення з використанням пророщеного зерна сочевиці та зеленої гречки.
  • Документ
    Контроль якості продукції ресторанного господарства з використанням комп’ютерної колориметрії
    (2015) Петруша, Оксана Олександрівна; Нєміріч, Олександра Володимирівна
    У роботі розглядається можливість використання доступної сучасної цифрової техніки: планшетних сканерів, цифрових фотоапаратів та веб-камер для визначення кольору інгредієнтів харчових продуктів.
  • Документ
    Трансформації правової системи України в сучасних реаліях
    (2023) Задніпряна‐Корінна, Мар'яна Юріївна
    Трансформація правової системи України суттєво впливає євроінтеграційними факторами, що передбачають поступове входження до європейського економічного та правового простору. На сьогоднішній день Україна переглядає зміст та спрямованість правового регулювання, а також механізм його реалізації, враховуючи європейські принципи та стандарти взаємодії громадянського суспільства та держави. Особлива увага приділяється перегляду підстав та порядку притягнення до юридичної відповідальності за неправомірні дії, зокрема з урахуванням європейських стандартів. Нові суб'єкти правовідносин вимагають адаптації правових механізмів до сучасних реалій, що стає об'єктом уваги вчених. Гармонізація та інші методи трансформації правових систем розглядаються як шляхи до взаємної узгодженості законодавства та адаптації до сучасних вимог. У цьому контексті використовуються різні методи, які спрямовані на уніфікацію та зближення національного законодавства з європейськими нормами
  • Документ
    Зловживання правами в судовому процесі: особливості протидії та профілактики
    (2023) Корінний, Сергій Олександрович; Задніпряна‐Корінна, Мар'яна Юріївна
    Судова система кожної держави відіграє важливу роль у врегулюванні суспільних відносин. Ефективність судової системи характеризується можливістю захищати права та свободи людини і громадянина у відповідності з законодавством. Що стосується української судової системи, то протягом усього періоду незалежності держави вона піддається постійним змінам та реформам. Незважаючи на постійне втручання в судову гілку влади з метою її реформування як з боку законодавчої, виконавчої гілок влади, на сьогоднішній день українські суди мають безліч проблем, основними з яких є порушення строків розгляду справ, низький рівень професійності суддів, надмірне завантаження судовими справами тощо. Все це призводить до порушень законодавства, неможливості належно захистити права людини і громадянина, недовіри з боку громадськості до судової гілки влади, різного роду зловживань і, як наслідок, неефективності судової системи в цілому. Судова система створена для забезпечення справедливості і захисту прав усіх сторін, тому зловживання правами загрожує цій цілі і може призвести до погіршення іміджу та авторитету суду. Зловживання правами в судовому процесі відноситься до негативних дій, коли одна зі сторін або учасників судового процесу використовує свої права не з метою здійснення справедливого судового рішення, а з метою отримання недобросовісної переваги або завдає шкоди іншій стороні