DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/11119

Название: Sublimed plant biologically active аdditives with radioprotecting action
Другие названия: Cублімовані рослинні біологічно активні добавки з радіопротенкторною дією
Авторы: Simahina, Galina
Naumenko, Nataliia
Stetsenko, Natalia
Сімахіна, Галина Олександрівна
Науменко, Наталія Валентинівна
Стеценко, Наталія Олександрівна
Ключевые слова: cryogenous technology
biological activity
freezing
cooling agents
powders
кріогенна технологія
біологічна активність
заморожування
охолоджуючі агенти
порошки
криогенная технология
биологическая активность
замораживание
охлаждающие агенты
кафедра гуманітарних дисциплін
кафедра технології оздоровчих продуктів
Issue Date: 2013
Библиографическое описание: Simakhina, H. Sublimed plant biologically active аdditives with radioprotecting action / H. Simakhina, N. Stetsenko, N. Naumenko // Научни трудове Университет по хранителни технологии. - Том LX, 2013. - С. 794-798.
Краткий осмотр (реферат): The low-temperature (cryogenous) technology of processing the plant raw materials into biologically active food additives with increased content of vitamins, mineral elements and other precious components important for human organism functioning was designed by the scientists of NUFT, and thereto presented in this article. The technology consisted of two stages – freezing the raw material by liquid nitrogen (first stage) and crystalline water sublimation up to the final humidity of 8…12% (second stage). The dry products obtained with such a technology were outstanding due to their high quality, positive influence on human organism’s organs and functions, the ability to avoid accumulating radionuclides and other toxic substances and, otherwise, to remove those present in the organism. Sublimed products made possible to widen the range of healthy food products, and, consequently, had got the real perspective to be realized on domestic and foreign markets. Низькотемпературні (кріогенні) технології переробки рослинної сировини в біологічно активні добавки до їжі з підвищеним вмістом вітамінів, мінеральних елементів та інших цінних елементів, важливих для функціонування людського організму, були розроблені вченими НУХТ, і представлені в цій статті . Технології складаються з двох етапів - заморожування сировини рідким азотом (перший етап) і сублімації води до кінцевої вологості 8 ... 12% (другий етап). Висушені продукти, отримані за такою технологією, відзначаються високою якістю, позитивним впливом на організм людини, можливістю уникнути накопичення радіонуклідів та інших токсичних речовин і їх видалення з організму. Сублімована продукція дозволила розширити спектр продуктів здорового харчування і отримала реальну перспективу для реалізації на внутрішньому і зовнішньому ринках. Низкотемпературные ( криогенные ) технологии переработки растительного сырья в биологически активные добавки к пище с повышенным содержанием витаминов, минеральных элементов и других ценных элементов, важных для функционирования человеческого организма, были разработаны учеными НУПТ, и представлены в этой статье. Технологии состоят из двух этапов - замораживание сырья жидким азотом (первый этап) и сублимации воды до конечной влажности 8 ... 12 % (второй этап). Высушенные продукты, полученные по такой технологии, отличаются высоким качеством, положительным влиянием на организм человека, возможностью избежать накопления радионуклидов и других токсичных веществ и их удаления из организма. Сублимированная продукция позволила расширить спектр продуктов здорового питания и получила реальную перспективу для реализации на внутреннем и внешнем рынках.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/11119
ISSN: 1314-7102
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Plovdiv.pdf751,56 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback