DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/15015

Название: Вплив молекулярної рухливості у системі триацилгліцеринів на їх діелектричні та теплофізичні властивості
Другие названия: The effect of molecular mobility in the triacylglycerol system on its dielectric and thermophysycal properties
Авторы: Лазаренко, Микола Миколайович
Лазаренко, Михайло Васильович
Баглюк, Сергій Володимирович
Копильцев, Дмитро Вітальйович
Lazarenko, Nikolay
Lazarenko, Mykhailo
Baglyuk, Sergey
Kopyltsev, Dmytro
Ключевые слова: релаксаційний перехід
фазовий перехід
триацилгліцерин
питома теплоємність
комплексна діелектрична проникність
релаксационный переход
фазовый переход
триацилглицерин
удельная теплоемкость
комплексная диэлектрическая проницаемость
relaxation transition
phase transition
triacylglycerol
specific heat capacity
complex dielectric permeability
кафедра фізики
Issue Date: 2013
Библиографическое описание: Вплив молекулярної рухливості у системі триацилгліцеринів на їх діелектричні та теплофізичні властивості / М. М. Лазаренко, М. В. Лазаренко, С. В. Баглюк та ін. // Наукові праці НУХТ. - 2013. - № 50. - С. 119 – 123.
Краткий осмотр (реферат): Досліджені теплофізичні та діелектричні властивості рафінованої соняшникової олії, яка є сумішшю триацилгліцеринів і супутніх речовин, з різною термічною передісторією. Розглянута природа релаксаційних та фазових переходів, що спостерігалися на температурних залежностях питомої теплоємності і комплексної діелектричної проникності. На основі цього вивчено зміни структури та хімічного складу соняшникової олії у результаті її нагрівання в умовах звичайного використання, де можливі процеси термічної та термоокислювальної деструкції з утворенням шкідливих речовин, які можуть переходити у продукти харчування. Це має важливе прикладне значення у виборі режимів приготування корисних для здоров’я людини харчових продуктів. Исследованы теплофизические и диэлектрические свойства рафинированного подсолнечного масла, которое является смесью триацилглицеринов и сопутствующих веществ, с разной термической предисторией. Рассмотрена природа релаксационных и фазовых переходов, наблюдавшихся на температурных зависимостях удельной теплоемкости и комплексной диэлектрической проницаемости. На основе этого изучены изменения структуры и химического состава подсолнечного масла в результате его нагрева в условиях обычного использования, где возможны процессы термической и термоокислительной деструкции с образованием вредных веществ, которые могут переходить в продукты питания. Это имеет важное прикладное значение в выборе режимов приготовления полезных для здоровья человека пищевых продуктов. The thermophysical and dielectric properties of the refined vegetable oil, which is a mixture of triacylglycerols and related substances, with different thermal prehistory are investigated. The nature of relaxation and phase transitions, which are observed on the temperature dependences of the specific heat capacity and the complex dielectric permeability, is considered. According to the material changes of the structure and chemical consistency of vegetable oil are studied as a result of oil warming in normal conditions. There are the processes of thermal and oxidative degradation with the formation of harmful substances, which can be transformed into the foodstuffs in normal conditions. It has important implications in the modes choice of healthy food preparation.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/15015
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
13.pdf385,12 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback