Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/16569
Title: Охлаждение сухарных изделий в условиях разрежения
Other Titles: Cooling rusks products in a vacuum
Authors: Десик, Николай Григорьевич
Щербина, Алексей С.
Теличкун, Юлия Станиславовна
Теличкун, Владимир Иванович
Desyk, Mykola
Scherbyna, Alexey
Telychkun, Volodymyr
Telychkun, Yuliia
Keywords: охолодження
вакуум
випікання
сушіння
охлаждение
выпечка
сушка
cooling
vacuum
baking
drying
кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв
Issue Date: 2013
Citation: Охлаждение сухарных изделий в условиях разрежения / Н. Десик, А. Щербина, Ю. Теличкун, В. Теличкун // Ангел Кънчев : Научни трудове на русенски университет. – 2013. – Т. 52. – С. 139-142. - (серия 10.2 Биотехнологии и хранителни технологии: г. Разград.)
Abstract: Для інтенсифікації процесу виробництва сухарних виробів пропонується використовувати охолодження та сушіння нарізаних скибок до заданого вмісту вологи в умовах вакууму. Встановлені закономірності кількості випареної вологи від вологості заготовки залежно від умов вакууму. Результатом є зменшення витрат енергії за рахунок зменшення тривалості процесу випікання і сушіння сухарних виробів. Метод виробництва сухарних виробів дозволяє скоротити тривалість і спростити процес виробництва, зменшити витрати електроенергії. Запропонована машино-апаратурна схема для цього методу виробництва. Для интенсификации процесса производства сухарных изделий предлагается использовать охлаждение и сушку нарезанных ломтиков до заданного содержания влаги в условиях вакуума. Установлены закономерности количества выпаренной влаги от влажности заготовки в зависимости от условий вакуума. Результатом является уменьшение затрат энергии за счет уменьшения длительности процесса выпекания и сушки сухарных изделий. Метод производства сухарных изделий позволяет сократить продолжительность и упростить процесс производства, уменьшить затраты электроэнергии. Предложенная машино-аппаратурная схема для этого метода производства. To intensify the process of rusks products offered to use cooling and drying the cut crackers and drying to a moisture content in vacuum. The regularities of steamed moisture from humidity piece depending on the conditions of vacuum. The result is a reduction in energy consumption by reducing the length of the baking and drying rusks producrts. The method of manufacture of rusks products that reduce the time and simplify the production process, reduce energy costs. The proposed machine instrumental scheme for this method.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/16569
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DMGOSI.pdf90.5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.