DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Автореферати >
07.00.01 - Історія України >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/17137

Название: Розвиток винокуріння та шинкування на Лівобережній Україні у другій половині ХVII–ХVIII ст.
Другие названия: Production development and alcohol sale in Ukraine in the second half of the XVII – XVIII century
Авторы: Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна
Pyvovarenko(Mikhalko), Olena
Ключевые слова: продуктивні сили
Гетьманщина
Росія
винокурня
шинок
кабак
горілка
податки
конкурентна боротьба
торгівельні стандарти
продуктивные силы
Россия
кафедра гуманітарних дисциплін
водка
налоги
конкурентная борьба
торговые стандарты
productive forces
Russia
Hetman period
distillation
potatory establishment
vodka
tax
competitive struggle
commercial standards
Issue Date: 2007
Библиографическое описание: Пивоваренко, О. А. Розвиток винокуріння та шинкування на Лівобережній Україні у другій половині ХVII–ХVIII ст. : автореф. дис ... канд. іст. наук : 07.00.01 / Пивоваренко Олена Андріївна ; КНУ ім.. Тараса Шевченка. – К., 2007. – 16 с.
Краткий осмотр (реферат): Вперше комплексно досліджується розвиток винокуріння та шинкування в Гетьманщині. Аналізується коло важливих питань цієї багатопланової теми: основні засади політики царського і гетьманського урядів стосовно цих промислів, їх причини та наслідки. Дано комплексну характеристику винокуріння та розглянуто його особливості в Гетьманщині. З’ясовано сировинну базу та продуктивні сили винокуріння. Детально досліджена інфраструктура та функціонування шинків різної форми власності і кабаків, показано рівень конкурентної боротьби. Визначено прибутковість винокуріння та шинкування як для окремих власників так і держави загалом. Проаналізовано еволюцію оподаткування цих промислів. Розкрито вплив винокуріння та шинкування на формування ринку праці.Впервые комплексно, на основании широкого круга ранее неизвестных источников и научной литературы, сделана попытка комплексного исследования развития винокурения и шинкования на Левобережной Гетманщине. Територии, где во второй половине ХVІІ в. сформировались новые, особые правила функционирования этих промыслов до полного уничтожения этих региональных особенностей и установления жёсткого контроля над производством и продажею горилки со стороны российского правительства. Выделены основные проблемы развития винокурения и шинкования в исследуемый период. The development of distillation and alcohol sale in Hetmanshchyna is fully investigated for the first time in Ph.D. Thesis. A complex of significant topic questions is analyzed: the main internal political situation of tsar's and hetman governments with regard to distillation and pot-house business, their causes and effects. Data are given about thorough descriptions, characteristics, and peculiarities of distillation in Hetmanshchyna. It is described in short the distillation source of raw materials and productive forces. Attention is drawn to the potatory establishments infrastructure and existence of different types of properties; the level of competitive struggle is also introduced. It is defined the distillation and pot-house business yield not only for individual men of properties, but also for the state. Attempts are made to analyze the taxation evolution of these businesses. It is dealt with the influence of distillation and pot-house business on the labour-market formation.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/17137
Appears in Collections:07.00.01 - Історія України

Files in This Item:

File Description SizeFormat
07poadps.pdf212,6 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback