Вплив поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 на прикріплення бактерій та дріжджів до різних матеріалів

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2014

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Актуальним нині є пошук засобів, які б перешкоджали адгезії мікроорганізмів на поверхнях різних абіотичних та медичних матеріалів. Відомо, що такими засобами можуть бути мікробні поверхнево-активні речовини (ПАР), які попереджають прикріплення мікроорганізмів до поверхонь, руйнують архітектуру біоплівок, а також не викликають стійкості мікроорганізмів до антибіотиків.Раніше із забруднених нафтою зразків ґрунту виділено бактерії, ідентифіковані як Ночардія vaccinii К-8 (ІМВ В-7405), встановлено можливість їх синтезувати метаболіти з поверхнево-активними та емульгувальними властивостями, які можуть бути використані в природоохоронних технологіях, а також як антимікробні агенти. Is now an urgent search tools that would prevent adhesion of microorganisms on the surfaces of various abiotic and medical supplies. It is known that such microbial agents may be surface-active substances (SAS) that prevent microbial attachment to surfaces, destroying the architecture of biofilms and do not cause resistance of microorganisms to antybiotykiv.Ranishe of oil-contaminated soil samples isolated bacteria identified as Nochardiya vaccinii K-8 (IIR B-7405), established the possibility of synthesizing metabolites with surface-active and emulsifying properties that can be used in environmental technology, as well as antimicrobial agents.

Опис

Ключові слова

бактерії, дріжджі, поверхнево-активні речовини, bacteria, yeast, surfactants, кафедра біотехнології і мікробіології

Бібліографічний опис

Берегова, Х. А. Вплив поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 на прикріплення бактерій та дріжджів до різних матеріалів / Х. А. Берегова, Т. П. Пирог // Нові ідеї в харчовій науці - нові продукти харчовій промисловості : міжнародна наукова конференція, присвячена 130-річчю Національного університету харчових технологій, 13-17 жовтня 2014 р. – К. : НУХТ, 2014. – С. 469.